AYHAN ÇİMENDAĞ

Denizli’nin Honaz ilçesindeki tarihi yapı ve alanlar turizme kazandırılacak. Honaz Belediye Başkanı Yüksel Kepenek, 600 yıllık II. Murad Camii’nin restorasyonu için Aydın Kültür Varlıkları Koruma Bölge Müdürlüğü’nden restorasyon izni aldıklarını, Colossae Antik Kenti’nde de kazı çalışmaları için yüzey ayrıştırmasıyla ilk adımın atıldığını açıkladı.

Denizli’nin en eski camileri arasında yer alan Sultan II. Murad Camii için restorasyon izni çıktı. 1429 yılında yapılan ve Kanuni Sultan Süleyman'ın Rodos seferi sırasında cuma namazı kıldığı tarihi cami için, Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan restorasyon izni alındı. Alınan izin kapsamında yenileme çalışmaları yapılacak olan cami, ilçeye kazandırılacak. Honaz Belediyesi, yakın zamanda Sultan II. Murad Camii’nin çevre düzenlemesi, istinat duvarı yapımı ve rölöve restitüsyon çalışmalarını tamamlamıştı.

DÜNYANIN EN BÜYÜK 7 KİLİSESİNDEN BİRİ

İlçenin turizm potansiyeline ve tarihinin gün yüzüne çıkmasına büyük önem verdiğini vurgulayan Yüksel Kepenek, Colossae Antik Kenti için de kazı çalışmalarına başlanacağını söyledi. Denizli'de kazı çalışmalarına başlanan dördüncü antik kent olma özelliği taşıyan Colossae‘de, dünyanın yedi büyük kilisesinden birinin bulunduğu düşünülüyor. Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Barış Yener ve ekibinin yapacağı kazı çalışması, yüzey çalışmaları ile en kısa zamanda başlayacak.

 

Kaynak: anka