GÖKHAN TUZLADAN 

Edirne’de bir şekerleme imalathanesi kuran girişimci, hobi olarak başladığı badem üreticiliğinde farklı bir kavurma yöntemi denedi, bugün 3 ülkeye ihracat yapıyor.

Edirne’de bir şekerleme imalathanesi kuran ve 12 yıldır bu işi yapan Zafer Yüner isimli işletme sahibi, hobi olarak başladığı badem üreticiliğinde bademlerin fazla olmasından dolayı tüketmek için farklı bir yöntem denedi ve bu sayede dünyaya açıldı.

Edirne’nin Kaleiçi semtinde kurduğu imalathanede badem üzerine çikolata kaplayarak farklı ürünler bir tat yarattı. Sıcak çikolatayı makinede erittikten sonra tek tek el yordamı ile yağlı kağıt üzerine dizilen badem kaplı çikolataları özel ambalajları ile dünyaya ihraç eden Zafer Yüner; hobi olarak başladığı badem yetiştiriciliğini çikolatayla birleştirince farklı bir lezzet ortaya çıkardı ve bu sayede üretimini yaptığı bademi tüketti şimdi ise gelen talebi karşılamakta zorlandığını söyledi.

"ÜRETTİĞİMİZ BADEMLER YETMİYOR"

Konu hakkında açıklama yapan işletme sahibi Zafer Yüner; “Bu işe biz hobi olarak başladık. Badem ezmesi, çikola batırdığımız kavrulmuş badem, beyaz bitter ve sütlü çikolata ile yapıyoruz. İstanbul’da kardeşim pazarlamasını yapıyor. İlk olarak badem ağaçlarımız vardı. Ürettiğimiz bademi değerlendirmek için başladık. Bu iş tuttu. Kendi ürettiğimiz bademler yetmiyor. Badem takviyesi yapıyoruz. Şu anda İstanbul ve yurt dışına çalışıyoruz. Amerika, Almanya ve Dubai. Orada iş yerleri var, biz toptan veriyoruz. Onlar satışını yapıyor” diyerek bademi sıcak suda haşladıkların, kabuklarını soyup 70 derecede 24 saat kuruttuklarını ve 100 derecede 6 saat kavurduklarını kaydetti.

Hazır olarak aldıkları kalıp çikolataları 40 derecede erittiklerini belirten Yüner “Çikolatamızı 40 derecede eritiyoruz. Çikolata 30 derece sıcaklığa geldiğinde bademle çikolatayı karıştırıp tek tek yağlı kağıt üzerine alıyoruz. Soğuduktan sonra paketleme safhasına geçiyoruz.

Bu ürünü Edirne’de bizden başka üreten yok. 5 kişi üretim yapıyoruz. Günlük ortalama 60-70 kilogram üretim yapıyoruz. Stokta mal bırakmıyoruz. Siparişe göre çalışıyoruz.

Bir de cezerye dediğimiz, hurmanın özü, bademle karışık bir karışımı yapıyoruz. Bu ürünü Dubai’ye özel üretiyoruz. Ürünlerimizi el emeği yapıyoruz. Sadece çikolatayı makinede eritiyoruz” ifadelerini kullandı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

İşletmeden görüntüler

Zafer Yüner konuşması

Çalışan Burcu Gen'in konuşması

İşletmeden detay görüntüler

Kaynak: anka