DAVUT GÜLEÇ

Kayseri’nin tanınmış şekerlemeci ve kuruyemişçilerinden İbrahim Yaldız, hayat pahalılığı ve pandeminin etkisi ile nişan, düğün, kutlama gibi geleneklerde adetlerin değiştiğine dikkat çekti. Yaldız, “Şam fıstığı, bademin yerini sarı-beyaz leblebi aldı” derken devletten yardım almadıklarını söyledi geriye dönük kredi veya destek beklediklerini dile getirdi.

Covid-19 salgını ve ekonomik krizle birlikte zor günler yaşadıklarını ifade eden Yaldız, “Devletten beklentimiz, bize en azından bir, daha geriye dönük ödemeli bir kredi veyahut destek olsa memnun oluruz ama ne yazık ki bugüne kadar böyle ne destek ne de teşvik aldık” diyerek şunları söyledi;

“Pandemiden dolayı epeyce sıkıntı çektiğimizi dile getirelim. Ama pandemiden sonra gurbetçilerin de tekrar dönüşünden sonra işlerimizin biraz hareketlilik kazandı. İşlerimiz iyi gidiyor ama önceki gibi düğün, dernek, nişan gibi etkinliklerde, çikolataymış, şekermiş bayağı bir azaldı. Ama bu insanların maddi durumundan mı kaynaklı yoksa adetler unutuldu mu onu tam bilemiyoruz. Şu an işlerimiz iyiye gidiyor. Elemanlarımızla birlikte bütün vatandaşlara daha iyi hizmet verebilmek için elimizden gelen çabayı sarf ediyoruz.

İşlerimiz öncekilere nazaran biraz azaldı. Yine de vatandaşlar geldiğinde paket halinde istekleri üzerine siparişlerini alıp teslim ediyoruz. Ama öncekine bakarak o da azaldı. İçindeki çeşit biraz daha hafife düştü. Örneğin Şam fıstığı, bademin yerine daha ucuz sarı leblebi, beyaz leblebi gibi çeşide yönelindi. Maddi sıkıntıdan dolayı sanırım çeşitler biraz azaldı.

‘GURBETÇİLERDEN SONRASI’ ENDİŞESİ

Şeker satışlarımızda bir değişiklik olmadı. Eskiye nazaran son bir aydır bir hareketlilik var. Pandemiden dolayı bayağı bir sıkıntı çektik. İşlerin azaldığında, işyerlerinin kapanmalarında düşüş olduğunu söyleyebiliriz. Ama son bir aydır ufak bir hareketlilik var. Gurbetçilerin gidişlerinden sonra bakacağız ne olur ne olmaz. Artık bilmiyorum. Vatandaş bütçesine göre alışverişini yapacak. Tahindir, helvadır, şekerdir, çikolatadır, çerezidir alışverişini buna göre yapacaktır. Masrafını kısmaya çalışıyorlar. 5 alıyorsa iki, bir alacak ama işimiz inşallah devam edecek. Ekonomik krizden dolayı da sonu ne olacak bilmiyoruz. Önümüzdeki günleri tahmin edemiyoruz yani. Önümüzü göremiyoruz. Kiraların pahalı oluşu, masrafın yüksek oluşu bizi bayağı yıpratıyor.”

 

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

* Şekerleme çeşitleri

* Çikolata çeşitleri

* Nişan, düğün, kına hediye kapları

* Hayırlı iş hediyeleri

* İşyerindeki müşteriler

* İbrahim Yaldız’ın sözleri

Kaynak: anka