Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, orman yangınları için “Çok üzgünüm. Küresel ısınma ve iklim değişikliği bu yangınların sebebi olabilir. Ancak bunları düşünmek yerine önlem almak gerekir. Belediyelerin, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, hükümetin bu konuda ortak paydada buluşup yangınları nasıl bertaraf ederiz diye birlikte karar alması önemlidir” değerlendirmesini yaptı.

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, kentteki 7 radyo kanalının ortak yayınına katıldı.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin orman yangınlarında belediyelerin sorumluluğu ile ilgili açıklamasını “haksız bulduğunu” belirten Savaş, şunları söyledi:

“6831 sayılı Orman Kanunu’nun 69. maddesi gereğince Orman İdaresi, orman yangınını önlemek, söndürmek maksadıyla her türlü hizmeti yapar ve yaptırır. Yangınlar ormanlarda başlayıp meskun mahale doğru geldiği için sorumluluk belediyelerde değil Orman İdaresi’ndedir. Yangınlar ormanlarda başlayıp meskun mahale doğru yayılmasına rağmen hiçbir belediye veya personeli ‘Burası ormandır. Biz dokunmayalım’ dediğini görmedim. Hepimiz birlikte destek oluyoruz. Ama Sayın Bakanın bu demeci çok talihsiz oldu. Önce herkes kendi kapısının önünü süpürüp kendi vazifesini yapacak. Ondan sonra başka kurum ve kuruluşları vazifesini yapmıyorsa vazifeye davet edecek.”

“KAVGA ETME DERDİNDE DEĞİLİZ”

Cumhuriyet Halk Partili 11 büyükşehir belediye başkanı olarak ortak deklarasyon yayınladıklarını da ifade eden Savaş, bölgede sıkıntı varken kavga etme derdinde olmadıklarının ve sorunları birlikte çözme derdinde olduklarının altını çizdi. Başkan Savaş, Hatay Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekiplerinin Adana, Kilis, Mersin ve Osmaniye’de çıkan yangınlardan sonra Muğla’daki yangına da destek verdiğini söyledi.

“YANGINLAR DEVAM EDERKEN ÇIKARTILAN KANUNUN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”

İyi bir organizasyon şeması ile yangınların üstesinden gelinebileceğini söyleyen Savaş, “Aciz durumdaysak ve gücümüz yetmiyorsa konu komşu yardım etmek istiyorsa yardım edebilir. Bunun gurur yapılacak bir tarafı yok. Keşke erkenden tedbir alınsaydı da insanlar bize yardım etmek durumunda kalmasaydı. Yangınlar devam ederken imar değişikliği ile ilgili kanun çıkartılıyor. Bu konunun da takipçisi olacağız” dedi.

Lütfü Savaş, Hatay’da yangın riski taşıyan bölgelerde Gönüllü İtfaiyeci çalışmalarına başladıklarını söyledi. Yüksek risk taşıyan bölgelerde bu çalışmanın hayat geçirildiğini açıklayan Savaş, “7 mahallemizde hayata geçirdik. 14 yerde daha yapacağız. Gönüllülere eğitim verip yangına ilk müdahaleyi yapmalarını sağlayacağız. Kritik bölgelerde zabıtalarımız devriye geziyor. Ama biz bunları hükümetle birlikte yapmak isterdik” dedi.

“700 TOMA SADECE VATANDAŞA SU SIKMAK İÇİN Mİ ALINDI?”

Yangın söndürme uçaklarına ödenen kira bedellerinin ve yapılan ihalelerin kamuoyuna açıklanması gerektiğini söyleyen Savaş, “Türk Hava Kurumu’nun uçakları neden kullanılmıyor? 700 TOMA sadece vatandaşlara su sıkmak için mi alındı? Hükümetin bunları kamuoyuna açıklaması gerekiyor” dedi.

İktidarın süreci iyi yönetemediğini söyleyen Savaş, “Çoğu bakan birçok toplantıya özel uçaklarıyla gidiyor. Bunların yerine ormanları koruyacak uçaklar alınsaydı. İktidar eleştirilmeyecek bir pozisyonda değil” diyerek eleştirilerin doğru olduğunu vurguladı.

YANGINLAR İÇİN BİLİM KURULU ÖNERİSİ

Küresel ısınmanın devam edeceğinin altını çizen Savaş, “Küresel ısınma sebebiyle bu tür yangınlar devam edecek. Hükümetin kısa, orta ve uzun vadede eylem planlarının hazır olması gerekir. Herkesin farklı bir tarafa itilerek çalışmasından CHP’li belediyeler olarak rahatsızız. Biz koordineli çalışmak istiyoruz. Bu konuda bilim kurulu oluşturulmalı ve öyle hareket edilmeli” dedi.

Kaynak: anka