OKAN TURA

İzmir’in Selçuk ilçesine bağlı Pamucak sahilinde, Stenella Coeruleoalba türü çizgili bir yunus dün sabah saatlerinde kıyıya vurdu. Hayatta kalması için derin sulara bırakılan yunus kurtarılamadı. Yunusun hamile olduğu anlaşıldı.

Vatandaşların ihbarı üzerine Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD), Tarım İlçe Müdürlüğü uzmanları, Selçuk Belediyesi Veterineri, Haybulans ve jandarma ekibi; yunusun kıyıya vurduğu bölgeye gelerek incelemelerde bulundu.

Antik liman önündeki iskelenin altına giren yunusun bulanık denizde kayalara çarpma sonucu yaralandığı belirlendi. İskelenin altından çıkarılan yaralı yunus, Kuşadası Sahil Güvenlik botuna alınarak, derin sulara götürüldü. Burada denize bırakılan yunusun akşam saatlerinde tekrar aynı kıyıya yüzerek geldiği ve burada da yaşamını kaybettiği belirlendi.

PLASTİK SANDILAR YAVRU BULDULAR

EKODOSD’un sabah saatlerinde yaptığı incelemede ise yunusun kumsala vurduğu ve öldüğü öğrenildi. Yaklaşık iki metre boyundaki yunustan doku örnekleri alan EKODOSD ekibi, plastik şüphesiyle kontrol ettiği yunusun şiş karnından 89 santimetre büyüklüğünde bir yavru çıkardı.

Yaklaşık 12 ay süren hamilelik döneminin sonlarına yaklaşan Stenella Coeruleoalba türü, çizgili yunus ile birlikte yavrusunun da yaşamını yitirdiği anlaşıldı.

EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, şunları söyledi:

“Yunusun tam olarak neden öldüğünü bilmiyoruz. İncelemeden sonra ortaya çıkacaktır. Yunuslar bazen hasta da olabiliyor. Parazitler çıkıyor ama yaptığımız incelemede yunusta sadece kayalara çarpmaktan dolayı bazı yaralanmalar var. Onun dışında bir parazit falan gözükmüyor, şu anda. Yunuslar plastik de yutuyor. Denizlere atılan plastikler yüzünden yaşamını yitirebiliyor; bağırsakları tıkıyor ve beslenemiyor. Ölüm nedenlerinden bir tanesi de bu.”

Kaynak: anka