ALİ GÜRELİ

Adana Ticaret Odası (ATO) Başkanı Atila Menevşe, Adana Vedat Dalokay Hal Kompleksi esnafını ziyaret ederek sorunlarını dinledi. Menevşe, "Fahiş fiyat artışlarının sebebi haller değildir. Haller, özellikle fiyat istikrarını sağlayan aracı kurumlardır” dedi.

ATO Başkanı Menevşe, sektörü temsil eden ATO Meclisi üyeleri Cemal Akın ve Sedat Şenyürek ile birlikte Adana Vedat Dalokay Hal Kompleksi'nde faaliyet gösteren esnafı ziyaret etti.

"HAL ESNAFI FİYAT ARTIŞINDAN SORUMLU TUTULUYOR"

Esnafın sorunlarını dinleyen Menevşe, yaptığı açıklamada, halcilerin özellikle son dönemde tüketiciyi rahatız eden fiyat artışlarından sorumlu tutulduğunu belirtti.

Menevşe, günümüzde yaş sebze ve meyvenin haldeki cirosunun tüm toptan alışverişin ancak yüzde 40'ını kapsadığını vurgulayıp, şunları söyledi:

"Alışverişin yüzde 60'lık kısmı da hal dışında gerçekleşmektedir. Tüm piyasaya hakim olamayan halcileri fiyatların artışından dolayı sorumlu tutmak haksızlık olur. Haller, aslında sistemi kayıt içine çeken, vergi ziyanını önleyen ve fiyatların kolaylıkla denetlenebildiği, arz ve talebin buluşup fiyatların istikrarlı bir şekilde teşekkülünü sağlama görevini icra eden mahallerdir.”

"HAL ESNAFI TEDBİR ALINMASINI İSTİYOR"

Üretim ve lojistik gibi son zamanlarda artan giderlerin ürünlere yansımasının kaçınılmaz olduğunu dile getiren Menevşe, şöyle konuştu:

"Toptan ticaretin yapıldığı haller fiyatları yükselten değil, aksine fiyatları dengeleme görevini yapan mahallerdir. Alışverişin hal dışına taşınması, piyasanın yeterli şartların oluşmadığı bir zemine kaydırmaktadır. Bu durumda da piyasanın kontrolü sağlanamamaktadır. Üretici ile nihai tüketici arasında ürünün kat ettiği zaman ve aralarındaki farkların incelenmesi, izah edilebilir maliyet artışlarının dışındaki farkların masaya yatırılması ve bu konuda gereken tedbirlerin alınmasını, hal esnafı da istiyor.

"HALLERDE BORSA ŞARTLARI OLUŞTURULMALI"

Hallerin fiyat artışına neden olabilecek bir konumu yok. Bilakis bu yerlerin modern bir yapıya geçişlerini sağlamak ve dijitalleşmeyi teşvik etmek suretiyle, borsa gibi faaliyet gösteren serbest piyasa şartlarına göre çalışabilecek bir yapıya kavuşturulması gerekmektedir."

 

Kaynak: anka