GÖKHAN TUZLADAN

Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde işçi olarak çalışan bazı gurbetçiler, Türk kimliğini araç plakalarına yansıtıyor. Gurbetçi Ümit Delibudak, “TÜ-RK-1915” plakası için “Ben Türküm’ demek, oluyor” dedi.  

Almanya’nın Stuttgart şehri Tübingen kasabasında yaşayan Ümit Delibudak, eşi ve üç çocuğu ile geldiği Edirne’de, aracının plakasıyla dikkat çekti. Plakasını 120 Euro karşılığında aldığını söyleyen Delibudak, şunları söyledi:

“35 yılımı Almanya’da geçirdim. Vatanımızı özlüyoruz. Buraya hasretiz. Vatanımıza ayak bastık. Plakam 12 yıldır aynı. Bu plakamı kimseye kaptırmıyorum. O özel. ‘1915’ rakamı Çanakkale Zaferi’ni hatırlatıyor. Gittiğimiz ülkelerde plakamız çok ilgi görüyor. Plaka sayesinde Türk olduğunuzu ispat ediyorsunuz. Bu gurur verici. ‘Ben Türküm’ demek, oluyor.”

Eşi Yeliz Göktepe ise şöyle konuştu:

“Sınırdan gelirken özgür bir kuş ama geri dönerken yetim bir çocuk gibi oluyorsunuz” dediği açıklamasında araç plakasının çok büyük anlamı olduğunu ve 1915 rakamının Çanakkale ile ilintili olduğunu belirterek, “Benim için çok büyük anlamı var. Çanakkale’den dolayı Türk olduğumuz. Yenilmez, geçilmez olduğumuz. Savaşçı olduğumuz. Vatan, toprak sevgisi. Yine bir şey olsa seve seve canımızı vermeye gideriz.”

 

Kaynak: anka