GÖKHAN TUZLADAN

Güney Koreli turistin Osmanlı tarihi ve eserlerine olan ilgisi onu Edirne’ye çekti. Edirne’ye geldiğinde ise tesadüfen karşılaştığı bir etkinlikte Roman havası eşliğinde eğlenen Güney Koreli profesör, bir yandan göbek attı bir yandan bahşiş dağıttı.

Güney Kore’nin Jeju-Si şehri Jeju-Do bölgesi Jeju National Üniversitesi’nde Göğüs onkolojisi ve meme kanseri üzerine araştırmalar yapan Profesör Lee Jaechun, hayranlık duyduğu Mimar Sinan’ın eseri Selimiye Camisi önünde bir tanıtım etkinliğine denk geldi. Gösteriyi merakla izleyen ve roman oyunları oynayan Prof. Lee Jaechun, burada 9-8 müziğin ritmine kısa sürede ayak uydurdu. Bir kadının kendisinden “şaba” isteyerek önüne eğilmesini anlamayan Profesör Lee Jaechun, kadını alnından öptü ve daha sonra kendisine bir kişi tarafından verilen 5 TL’yi “şaba” olarak yapıştırdı.

Osmanlı tarihi üzerine üç yıldır araştırmalar yapan ve Türkiye’de çeşitli illeri gezerek tarihin izlerine tanıklık eden Prof. Lee Jaechun bu süreçte kendini ifade edebilecek kadar Türkçe öğrendi. Türkiye ile Güney Kore arasında kan bağı olduğunu ve savaş sırasında çok sayıda Türk askerinin Güney Kore’nin bağımsızlığı için canını verdiğine dikkat çeken Profesör Lee Jaechun en çok “Ayla” filmine hayran kaldığını ve duygulanarak ağladığını belirtti.

İlk olarak üç yıl önce İstanbul’a geldiğini ve buradan Süleymaniye ile Mimar Sinan’a ilgisinin başladığını ve bu sayede Edirne’deki Selimiye Camisine geldiğini anlatan Profesör Lee Jaechun, Sağlık Müzesi olarak bilinen Bayezid Külliyesi de ziyaret ettiğini ve Edirne’ye hayran kaldığını belirtti.

Kaynak: anka