UĞUR AYDIN

Gümüşhane’nin merkeze bağlı Kale köyünün sakinleri, köydeki kireç fabrikasından şikayetçi. Köylüler, kireç fabrikasında, kullanımı birçok ülkede yasak olan petrokok yakıtı kullanıldığını iddia etti.

Kireç fabrikası nedeniyle yıllardır mağduriyet yaşadıklarını söyleyen Kale köyü sakinleri, köylerinde kanser vakalarının ortaya çıkmaya başladığını belirtti.

‘YAKINLARIMIZ KANSER OLDU’

Fabrikanın kanserojen madde barındıran Petrokok yakıtı kullandığını öne süren Mahir Alemdar, “Fabrika dünyada kullanılmayan ‘petrokok’ kömürü kullanıyor ve hiçbir filtre sistemi olmadığı… Fabrikada yakinen çalışan köydeki arkadaşlarımız var, son senede filtre takılmış, başka fabrikalardan çıkma ve vazife görmeyen bir filtre kullanılıyor ve hep kaçak yapıyor. Evlerimizin önüne gelen… Evlerimize misafir davet ediyoruz, biz de köyümüze misafir geliyoruz yazın; misafirlerimiz ‘Burada lağım mı patladı’ diye evimizi terk edip gidiyorlar” diye konuştu.

"HİÇ KİMSE İLGİLENMİYOR"

Yetkililerle görüşme sağladıklarını fakat hiçbir çözüme ulaşılamadığını söyleyen Gülahmer Tokmak ise “Fabrika isi, dumanı, tozu bizi zehirliyor. Sağlığımızı etkiliyor. Çocuklarımızın sağlığından endişe ediyoruz. Şikayetçiyiz fabrikadan" dedi.

"LAĞIM GİBİ BİR KOKU GELİYOR"

Kanser korkusu yaşayan Gülderen Kaya da “Her gün bu isi çekmek zorundayız ki çekiyoruz da. Her sene yazlıkçıyız biz, ama doğma büyüme buralıyım ama yazlıkçıyım da. Her sabah kalktığımda bu şekilde bir isle karşılaşıyoruz. Her sabah bu kokuyla birlikte, yıkadığımızda da affedersiniz lağım gibi bir koku geliyor. Her sabah biz bu isi çekiyoruz ve nefesimizi içerimize alıyoruz. Yani kanser de oluruz her şey de oluruz” diye konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

* Kale Köyünden Görüntüler

* Fabrikanın Görüntüsü

* Kale köyü sakini Mahir Alemdar

* Gülahmer Tokmak

* Gülderen Kaya

* Fabrikadan Çıkan Gazın Görüntüleri

Kaynak: anka