KEMAL ÖZDİLEK

Tokat’ta yaşayan ve Bilişim Lisesi’nden yeni mezun olan 17 yaşındaki Osman Rafet Okur, akıllı köpek kulübesi tasarladı. Herhangi bir arızası olduğunda ve yem bittiğinde SMS atarak kullanıcısı ile iletişime geçen akıllı köpek kulübesini seri olarak üretmeyi de planlıyor.

Geliştirdiği sistemin, kamuya açık alanlarda da hizmet verebileceğini belirten Okur, madeni para ya da internet üzerinden yapılan ödemeyle sokak köpeklerine de mama verilebileceğini, para haznesinin açıldığında ise sahibi olan kuruma sürekli uyarı mesajı gönderdiğini söyledi.  

Yazılımı ve tasarımının tamamen kendine ait olduğunu ifade eden Osman Rafet Okur, şu bilgileri verdi:

"ENERJİSİNİ GÜNEŞTEN ÜRETİYOR"

“Bu akıllı köpek kulübesi. Normal bir köpek kulübesinden farkı, köpeğe yem verebilmesi, kurulduğu bilgisayar sunucularıyla haberleşme olanağı sağlaması. Yem bittiği zaman, 'yem bitti' diye mesaj atıyor. Arıza olduğu zaman mesaj atıyor. Bunun para haznesi var, atılan para kadar yem koyuyor. ‘Para haznesi açıldı’, diye sürekli belediyeyle haberleşme içerisinde. Elektriği falan normal bir şebekeye bağlı olmadan güneş enerjisi ile çalışıyor. Yazılımı ve tasarımı tamamen bana aittir. Yazılımda normal çeşitli kartlardan geliştirme kartlarından kullandım. Tamamen bana ait olan kodları yükledim. 1 liraya da çalışıyor, internet üzerinden yardımla da çalışıyor. Sokakta dolaşırken bakıyorsunuz yemi yok 1 lira attığınız zaman bir kap yem koyuyor. Yem kalmadıysa alışveriş merkezlerinde kiosk makinesi gibi makinesi var bağış istiyorlar, 10 liralık bir bağış yaptığınızda kendi haznesinden 10 liralık yem depoluyor. Yem kabında yem olmadığı zaman bağışlardan otomatik olarak 1 lira düşerek yem veriyor. Kapta yem olmadığı zaman mesaj atıyor ‘arızalıdır’ ya da ‘yem yok’ diye. Çeşitli belediyelerden taleplerimiz var. Eğer istenir ise seri üretime de geçeceğiz.”

 

Kaynak: anka