Kocaeli’ndeki Gebze Otomotiv Tedarik Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan bir fabrikada işçiler iş durdurdu. Yapılan zammın yetersiz olduğunu belirten işçiler, maaşların ay sonuna kadar iyileştirilmesini istiyor.

Gebze Otomotiv Tedarik Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'ndeki Forplas tesisinde gece vardiyasından bu yana eylemler yapan işçiler, bu sabah vardiyasına gelen işçilerle birleşerek iş durdurdu. Saat 08:00'de Farplas T1 fabrikası önünde buluşan ve "Direne direne kazanacağız" ve "İşçiyiz, haklıyız, kazanacağız" sloganı işçiler, talepleri kabul edilene kadar mücadele edeceklerini belirtti.

"Geri dönüş yok" diyen bir işçi, "Biz burada belki üşüyeceğiz ama çocuklarımız, eşlerimiz, ailemiz daha iyi bir gelecekte yaşayacak. İçeride görüşüyor arkadaşlarımız, hala bizi oyalıyorlar. Üretime girmek yok, hepimiz buradayız. Bize 'Asgari ücret alıyorlar, hala beğenmiyorlar' diyorlar. Gelsin kendileri bu maaşa geçinsin" dedi.

Fabrika önünde işçilere seslenen Birleşik Metal-İş Gebze 2 No’lu Şube Başkanı Necmettin Aydın, "Burada şu anda yapılacak iş, birlik ve beraberlik içerisinde hareket etmek, sendikalı olmak. Biz sizin yanınızdayız. Sizin en büyük gücünüz birlikteliğiniz ve üretimden gelen gücünüz" diye konuştu.

Fabrika önünde açıklama yapan işçiler taleplerini şöyle sıraladı:

"İkramiye 4 maaş ve yüzde 100 olacak şekilde düzenlenmeli. Yapılan zam yetersiz, maaşlar iyileştirilmeli. Gelir vergisi kesintileri işveren tarafından karşılanmalı.12 saatten 8 saate dönüşte söz verilen yüzde 10'luk fark verilmeli. Erzak yardımı minimum bin, bayram parası minimum bin, yakacak yardımı minimum bin, ayakkabı yardımı 500, öğrenci yardımı minimum ilköğretim için bin, lise için bin 500, üniversite için 2 bin, yıllık izin parası minimum 750 TL olarak ödenmeli. Enflasyon farkları her 6 ayda maaşlara yansımalı.

Çalışanlar görev tanımları haricinde farklı işler yaptırılmamalı ve bunu reddettiğinde tutanak tutulmasının engellenmeli. Zorunlu olarak sağlık sorunları nedeniyle rapor alanlardan devamsızlık primi kesilmemeli. Çalışanların yıllarına göre kıdem farkı korunmalı.

Mesai ücretleri hafta içi yüzde 100, hafta sonu yüzde 200, bayramlarda yüzde 300 olarak uygulanmalı. Banka promosyonu her sene dağıtılmalı. Özel sağlık sigortası yapılmalı.”

Kaynak: anka