İzmit Belediyesi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü kapsamında ‘Frida’ adlı tiyatro oyunu ile kadına yönelik şiddete dikkat çekti. Programda konuşan İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, “Frida gibi bizlerin de hayatı her gün mücadeleyle geçiyor” dedi.

İZMEK kursiyerleri, İzmit Belediyesi Kadın Girişimciler Merkezi’nden yararlanan kadınlar ve Çınar Kadın Kooperatifi üyeleri ve vatandaşların salonu doldurduğu oyunda 20. Yüzyılın en önemli ressamlarından Meksikalı Frida Kahlo’nun hayatı canlandırıldı.

FRİDA’YA ELİF ARMAN HAYAT VERDİ

Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde 70 dakikalık tek perde gösteride, Frida Kahlo’nun hayatını tiyatro oyuncusu Elif Arman canlandırdı. Beliz Güçbilmez’in kaleme aldığı ve önemli uyarlamaları ile tanınan Emre Tandoğan’ın yönettiği oyun fiziksel tiyatro ve harekete dayalı performans biçiminde sahnelendi. Kadının varoluş sancısına Frida’nın aynasından ışık tutulan oyun izleyicilerden büyük alkış topladı.

Programda konuşan İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet şunları söyledi:

“İzmit Belediyesi olarak 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü kapsamında kadınların şiddet görmemesi için farkındalık yaratacak çalışmalara tüm gücümüzle ve büyük bir kararlılıkla devam ediyoruz. Bu yönde toplum duyarlılığını da arttıracak çalışmaları ekibimiz ve kadınların da desteğiyle sürdürüyoruz. Tıpkı Frida Kahlo gibi biz kadınların hayatın her alanında mücadele etmesi gereken pek çok zorluk var. Türkiye’de de Dünyada da kadın olmak zor. Yaşadığımız sıkıntılar hepimizin malumu. Erkek egemen politikalar neticesinde kadınlar olarak sokakta ya da evdeki şiddete, tacizden mobinge, ekonomik şiddetten psikolojik şiddete kadar neredeyse her günümüz ayrı bir mücadeleyle geçiyor. Şiddetin her türlüsü maalesef görünmüyor. Tacizler her zaman gündem olmuyor. Kadınların uğradığı mobbing ya da ekonomik şiddet görmezden geliniyor."

DAYANIŞMAYI BÜYÜTMEK İSTİYORUZ

Canlılara yapılan her türlü şiddet eylemini engellemenin hepimizin sorumluluğu olduğunu belirten Hürriyet, "İstiyoruz ki kadınlar hayatın hiçbir yerinde şiddete uğramasın. Bu sorumluluk bilinciyle biz dayanışmayı büyütmek istiyoruz. İzmit’in bu anlamda daha refah, daha yaşanabilir ve bu konuda farkındalığı yüksek olsun istiyoruz” dedi. Hürriyet, dakikalarca ayakta alkışlanan gösteri sonrası Frida Kahlo oyunu ekibi adına oyuncu Elif Arman'a hediye takdim etti. Hürriyet, "Sanatın ve sanatçının önünde saygıyla eğiliyorum" dedi.

 

Kaynak: anka