DOĞANCAN İLEK

Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Şahin Çervatoğlu, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün ilçedeki şehit mezarlığı, mahalle mezarlığı ve yıllar önce yapılan yol için ecrimisil ve kamulaştırma bedeli talep etmesine tepki gösterdi. Çervatoğlu, "2016 yılında açılan davada Adalet ve Kalkınma Partili bir Belediye Başkanı varken hiç işletilmemiş bir dava bugün alelacele hemen işletildi. Biz Acara Cumhuriyeti’ne bağlı değiliz. Biz Rize ilinin Fındıklı ilçesiyiz. Bu bir ötekileştirmedir" dedi.

Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Şahin Çervatoğlu, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün ilçedeki şehit mezarlığı, mahalle mezarlığı ve yıllar önce yapılan yol için ecri misil ve kamulaştırma bedeli talep etmesine tepki gösterdi. Belediye önünde açıklama yapan Çervatoğlu, şunları söyledi:

“Fındıklı için dün çok üzücü ve utanç verici bir gün oldu. Dün saat 13.00'te mahkeme heyetinin huzuruna çıktık. Atalarımızın, dedelerimizin meci (imece) ile yapmış olduğu 100 yıllık yol ve 2016 yılında hain bir saldırıda kaybettiğimiz sevgili kardeşimiz Emrah Aytemiz'in şehit mezarlığıyla ilgili Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün Trabzon Bölge Müdürlüğü'ne yetki vererek açmış oldukları kamulaştırma bedeli ve ecrimisil kiralama bedelinin talep edilmesi davasıydı.”

“YAKLAŞIK 600 BİN LİRA DEĞER BİÇİLMİŞ”

Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün açtığı ecrimisil davasında, şehitlik ve mezarlık alanına yaklaşık 600 bin lira değer biçildiğini aktaran Çervatoğlu, şu değerlendirmeleri yaptı:

"Biz süreci incelediğimiz zaman aslında burayı vakfeden aile ile çocuklar kavga etmesin diye 'cami alanı ve mezarlık alanı' olarak vakfetmiş. Belediye olmadan önce ‘meci’ ile Fındıklı halkı, o zamanlar kazma ve kürekle yol açmışlar. Yol olan yerde yakın zamanda yürütülen kadastro çalışmasında, Vakıflar tarafından; bahçe olarak işlenmiş. Acıdır ki kendileri de camilerine geçtikleri yolu bahçe olarak işletmişler. O yolun belediye yolu olduğunu iddia ederek o alanın da Belediye mezarlık alanı olduğunu iddia ederek gerek Şehit Mezarlığı'ndan gerek mahalleli yurttaşlarımızın yattığı mezarlardan ve 100 yıllık yoldan; bizden ecrimisil, kullanım bedeli, kiralama bedeli ve aynı zamanda kamulaştırarak kamulaştırma bedelinin kendilerine ödenmesi istenmiş. Bunun için bilirkişi tespitler yapmış. Yaklaşık 600 bin lira civarı değer biçmişler.

“BİÇTİKLERİ DEĞERİ ŞEHİDİMİZ DE ATALARIMIZ DA FAZLASIYLA ÖDEDİ”

Hem Şehit Mezarlığı’nın olduğu alana hem de atalarımızın olduğu alana bizim için bir değer biçilemez. Biçilecek o değerleri Şehidimiz de ödedi, atalarımız da fazlasıyla ödedi. Son zamanlarda ben de hayretle izliyorum. Herhalde Fındıklı Belediyesi'ni CHP kazandığı için yapıldığını düşünüyorum. CHP'li belediyelere medyada da izliyoruz, birçok engellemelerin çıktığını düşünüyorum. Biz bu toprakların evladıyız. CHP, kurucu bir parti. Kuruluşun ve kurtuluşun partisi. Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu bir parti ve Misak-ı Milli sınırları içerisindeyiz biz. Toplantılarda da her yerde de söylüyorum biz Acara Cumhuriyeti’ne bağlı değiliz. Biz Rize ilinin Fındıklı ilçesiyiz.

2016 yılında açılan davada Adalet ve Kalkınma Partili bir Belediye Başkanı varken hiç işletilmemiş bir dava bugün alelacele hemen işletilmesi ve bunun talep edilmesi bunu göstermekte. Bu yapılanları İstanbul'da, Muğla'da, İzmir'de birçok engellemeler olduğunu görmekteyiz.

Ne acıdır ki bizi kutuplaştıranlar var. Kutuplaştırmalara karşı biz inadına halkların barış içerisinde kardeşçe yaşamasını önemsiyoruz. Kimsenin diline, dinine, ırkına bakmadan halkımıza hizmet etmek aşkıyla yaşıyoruz. Bu anlamda görevi böyle yürütmeye çalışıyoruz. Bizim önümüze sürekli engeller çıkartsalar bile bu Misak-ı Milli sınırları içerisinde biz kardeşçe yaşamayı her zaman temel felsefe olarak kabul edeceğiz.

"BU BİR ÖTEKİLEŞTİRMEDİR"

Kimse bizi ötekileştiremez. Bu bir ötekileştirmedir. Ülke sevdalılığı, sözle olmuyor. Siyasal ayrım yaparak, bizleri ötekileştirerek, hatta şahsımla ilgili çok ileri giderek dedikodular yaratarak beni halkımdan koparmaları mümkün değil. Diğer belediye başkanlarımızı da koparmaları mümkün değil. Bizim için bu ülkenin topraklarının her karışı önemli çok değerli. Bizim için her şehidimiz çok önemli, atalarımızın yattığı yerler çok değerli. Bütün bu uygulamalar bizleri ötekileştirmek için ya da bizi başarısız kılmak için yapılan çalışmalar olarak görüyorum. Biz halkımız ile birlikte halka hizmet etmek aşkıyla bu olayı yürüteceğiz. Hiç kimse bizi halktan koparamaz.

Beni Rizelilikten kimse koparamaz. Beni Türkiyelilikten kimse koparamaz. Biz bir başka ülke topraklarına bağlı değiliz ve vatandaşı değiliz. Atalarımız bu coğrafyanın sınırlarını kanları ile ödediler ve bizlerde ona sahip çıkan ve bu coğrafyanın her köşesini güzelleştirmeye çalışan belediye başkanları olacağız.

"BU RAPORA İTİRAZ EDİYORUZ"

Hakim karşısına çıktığımızda da dava konusunun şehidimiz ve atalarımız tarafından ödendiğini söyledik. Bilirkişi orada bir rapor hazırlamış ve bir fiyat belirlemiş. Bizler de bu hazırlanan rapora itiraz ediyoruz. Davanın düşürülmesini talep ettik avukatlarımla birlikte. Dava, 24 Mart'a ertelendi. Avukatlarımız bilirkişi raporuna itirazı pazartesi gününe kadar mahkeme heyetine sunacaklar."

Kaynak: anka