TUNCAY TÜRKGÜLÜ

Güneydoğu illerinden Batı Karadeniz bölgesine fındık toplamak için gelen mevsimlik işçilerin çocukları dersbaşı yapamadı. Onlar, fındık sonrası okula gidebilecek.

Yüz yüze eğitimin bugün başlamasına karşın Güneydoğu illerinden Batı Karadeniz bölgesine gelen mevsimlik fındık işçilerinin bahçelerde çalışması sürüyor. Ailelerle birlikte okul çağındaki çocuklar da fındık topluyor. Şırnak’ın Cizre ilçesinde Akçakoca’ya gelen mevsimlik işçilerin çocukları ancak fındık toplama işi bittikten sonra memlekete döneceklerini ve o zaman dersbaşı yapacaklarını söyledi.

Mevsimlik işçi olarak Akçakoca’ya gelen çocuklardan Bahar Çetin, “Buraya çalışmaya geldik, ailemle beraber.  Bütün ailemi toplayıp da geldim, buraya. Okullar da açıldı fakat işimiz de az kaldı. O yüzden işimizi bitirmeden gitme gibi bir niyetimiz yok. İşimizi bitirip okulumuza da gideceğiz hem harçlığımızı çıkaracağız hem de derslerimize bakacağız. Memnunuz halimizden hem çalışıyoruz hem okuyoruz, ikisini de başarıyoruz Allaha şükür. Hem aklımız var hem elimiz çalışıyor hem de konuşuyoruz öyle işte” diyerek içinde bulundukları durumu dile getirdi.

Mevsimlik fındık işçisi Sercan Çetin ise memnun olduğunu belirterek “Buraya çalışmaya geldim. Daha önce fabrikada çalışmıştım yedi ay. Altı ay evde kaldım şimdi ailemle; babam, ablam ve iki kardeşimle buraya geldim. 45 gündür buradayız. Bir 10-15 günümüz kaldı. İşimizi bitirip evimize gideceğiz” dedi.

“KÖYLÜ VATANDAŞ FINDIĞIN HAMALLIĞINI YAPIYOR”

Fındık üreticisi Ahmet Kaya ise fındıkta verimin düşük olduğunu bu nedenle az işçiyle çalıştıklarını dile getirerek şunları söyledi:

“Bir grup işçi ile üç hane, dört hane (üretici) idare ediyor. Fındık az olduğundan dolayı. Bir de masraflar yükseldi, millet kıstı her şeyden. Masraflar yükseldiği için ister istemez ağacından aldığı malı dibine dökmeye başladı millet, masrafı düşürmek için. Fiyatlar uygun değil.  Fiyatlar bir şey bırakmıyor çiftçiye, üretene. Üretici bir şey kazanmıyor. Bunu pazarlayan para kazanıyor. Her şeyden kısmak zorunda köylü vatandaş. Geçen seneye nazaran fiyatlarda ilerleme diye bir şey olmadı. Görünüşte fındık kurtarıyor gibi görünüyor ama fındık kurtarmıyor. Büyüklerimiz kurtarıyor gibi görüyor ama yanlış bilgi veriliyor, kurtarmıyor fındık. Gübre yükseldi, işçi parası yükseldi, her şey yükseldi. Bunda parayı kazanan pazarlayan, köylü vatandaş sade bunun hamallığını yapıyor.”

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

*Fındık Tarlasında Mevsimlik İşçilerin Çalışmaları

* Bahar Çetin

* Sercan Çetin

* Fındık Üreticisi Ahmet Kaya

 

Kaynak: anka