ÖZGE ZAİM

TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A. Ş. tarafından bu yıl 2’ncisi düzenlenen ve 5 Eylül’e kadar açık olacak Eskişehir Tarım fuarına 80 firma katıldı. CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer “Büyümenin tarım sektörüne, çiftçiye besiciye yansımasını arzu ederiz” dedi.

TÜYAP Fuar Merkezi alanında gerçekleşen “2. Tarım, Hayvancılık ve Teknolojileri Fuarına” Eskişehir Valisi Erol Ayyıldız, Milli Eğitim ve Kültür eski Bakanı Eskişehir AKP Milletvekili Prof. Dr. Nabi Avcı, CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, AKP Milletvekili Emine Nur Günay, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, TÜYAP Genel Müdürü İlhan Ersözlü, Eskişehir Sanayi Odası Organize Sanayi Bölgesi (EOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Küpeli, Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler ile çok sayıda STK temsilcisi, çiftçi ve davetli katıldı.

Fuarın açılış konuşmasını gerçekleştiren TÜYAP Genel Müdürü İlhan Ersözlü, yaptığı konuşmada, iki yıllık aradan sonra tekrar fuarı gerçekleştirdiklerini söyleyerek şunları söyledi:

“80’E YAKIN FİRMA KATILDI”

“Pandemi döneminde ara vermiştik fuarımıza. Çok şükür bugün hep birlikte açılışını gerçekleştiriyoruz. Bugünden itibaren 5 Eylül akşamına kadar bu bölgenin, Eskişehir başta olmak üzere bölgemizin ve ülkemizin tarım sektörüne önemli katkılar sağlayacağına inanıyoruz fuarımızın. Son dönemde özellikle ülkemizde yaşanan iklim değişikliğini beraber, aşırı kuraklık ya da aşırı yağış nedeniyle oluşan olumsuz durumlara karşı tarım sektöründe yaşanılan gelişmeleri, yenilikleri, akıllı tarım uygulamalarını hep birlikte tarım fuarımıza 10 binlerce çiftçiye, ziyaretçiye göstereceğiz. Burada 80’e yakın firma fuara katılıyor. İnşallah fuarın son gününe kadar da fuarda sergilenen traktörler, her türlü tarımsal organizasyon ürünleri, makineler, donanımlar, su ve sulama sistemlerinden gübre ve fidana kadar tarım sektöründe çiftçimizin kullandığı her türlü malzeme, ürün, donanım fuarda sergilenmiş olacak. Çok fazla uzatmak istemiyorum. Fuarın bölgemize, Eskişehir’e, ülkemize hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum.”

Eskişehir Valisi Erol Ayyıldız, tarih boyunca büyük öneme sahip tarım, hayvancılık ve gıda alanının nüfus artışıyla birlikte stratejik sektör konumunda olduğunu bildirdi.

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Önder de, “Alın teri ile akıl terinin buluştuğu, emek ile teknolojinin el ele verdiği bir vazgeçilmezim olan tarım sektörü, hayvancılık en önemli unsurlardan biridir. Bu bilinçle Büyükşehir Belediyesi tarım ve hayvancılığa desteği ve geliştirmeyi hedef haline getirmiş, bu bağlamda da bu yönde büyük çalışmalar gerçekleştirmektedir. Gerek İpek böcekçiliği, gerek fide ve fidan yetiştiriciliği gerekse tıbbı ve aromatik bitkilerin yetiştiriciliği bunlar kekik, lavanta, sığla yağı gibi desteklerde yadsınamaz” diye konuştu.

AKP Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Nabi Avcı ise şunları söyledi:

“Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Eskişehir, dışarından bakıldığında genellikle bir sanayi şehri olarak tanınır. Onda da haklılık payı vardır. Ancak ikincisini yaptığımız bu fuarda ve bu fuara olan ilgi de gösteriyor ki; Eskişehir sadece bir sanayi şehri değil aynı zamanda tarım şehridir” ifadesini kullandı.

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer’de duyduğu memnuniyeti dile getirerek şöyle konuştu:

“BÜYÜMENİN ÇİFTÇİYE YANSIMASINI ARZU EDİYORUZ”

“Geçtiğimiz dönemde yaşadığımız sıkıntılar, gerek pandemi olsun gerekse uzun sendir tartışmakta olduğumuz iklim krizi nedeniyle yaşadığımız kuraklık olsun son yaşadığımız büyük yangınlar olsun aslında hepsinin bize öğrettiği bir şey var.  O da kendi kendimize yetmemize ve tarım alanında kendi kendimize yetmenin önemi. Nadir Başkanımız az önce söyledi. Yüzde 21’lik büyümeyi, hepimiz tabii ki mutlu oluruz, gurur duyarız. Bu büyümenin tarım sektörüne, çiftçiye besiciye yansımasını arzu ederiz. Umarım önümüzdeki dönemde izlenecek politikalar bu büyümenin çiftimize, kırsal kesimde yaşayan vatandaşlarımıza gerçek anlamda soframızdaki ekmeği, kahvaltımızdaki zeytini, peyniri, yağı önümüze koyan çiftçinin bu büyümeden hak ettiği değeri almasını sağlar. Bizde tabii ki şu kadar yardım, bu kadar yardım yapıyoruz. Yapılması sevindiricidir. Bizim gözlemlerimiz, kendi Eskişehir’imizde şurada Mahmudiye’de, İnönü’de, Sivrihisar’da gözlemlediğimiz yapılan yardımlar ve destekler çiftçi için yetersizdir. Yeterli olsa biz soğanların döküldüğünü, yeterli olsa biz traktörlerin icraya verildiğini, icra ile alındığını görmeyiz. Umut ediyorum ki verilen destekler yapılan için Allah razı olsun diyoruz ama yapılan desteğin artması da önümüzdeki dönemde sağlanabilir. Bunun yolu da kanunla çiftçimize milli gelirin yüzde birinin verilmesi.”

 

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

* TÜYAP Genel Müdürü İlhan Ersözlü,

* Eskişehir Valisi Erol Ayyıldız,

* Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa

* AKP Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Nabi Avcı

* CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer

Kaynak: anka