ÖZGE ZAİM 

Eskişehir'de Trendyol kuryeleri, ağır çalışma koşullarına ve kendilerine önerilen yüzde 11 maaş zammına karşı eylem yaptı. Kargo çalışanları adına yapılan açıklamada, "Daha iyi yaşam koşullarını sağlayacak olan yüzde 50 zammı istiyoruz" denildi.

Eskişehir'de Trendyol Express kargo taşıyıcıları, yakıt ve temel yaşam ihtiyaçlarına gelen zamlar ve zorlaşan çalışma koşullarına karşılık maaşlarına yüzde 11 zam teklif edildiğini belirterek eylem yaptı. Tepebaşı'ndaki Özdilek AVM karşısında bulunan boş alanda bir araya gelen yaklaşık 90 çalışan, çalışma koşullarına tepki gösterdi. Çalışanlar adına konuşan Cem Kavruk, yüzde 11'lik zamma karşı iş durduklarını belirterek şunları söyledi:

“Her geçen gün ağırlaşan ekonomik krizin yükü biz emekçilerin omuzlarına bırakılıyor. Son 1 yıl içerisinde sadece akaryakıta gelen zam, yüzde 250 iken bir kargo çalışanının sadece yakıt gideri aylık 2 bin 500 ile 3 bin TL arasında değişmektedir. Bunun yanı sıra vergi ve harçlara yüzde 36’lık, araç ve araç parçalarına yüzde 100'e varan zam yapılmıştır.

Her yeni güne zamlarla uyanırken tüm bunlar düşünüldüğünde bir kargo çalışanının bu şartlar altında geçimini sağlaması mümkün değildir. Tüm bu çalışmanın gerekliliği olan zorunlu giderler hesaplandığında ortalama bir Trendyol Express çalışanının aylık gideri 7 bin 500 TL’dir. Bu hesaba çalışırken yediğimiz yemek, evimizin kirası, faturaları dahil bile değildir”

"TRENDYOL YÜZDE 600 BÜYÜRKEN İŞÇİNİN PAYINA DÜŞEN AĞIR ÇALIŞMA KOŞULLARI"

Trendyol Express'in işe alım yaparken verdiği vaatlere güvenerek arabalarını borç ile aldıklarını, bu gideri de çıkarınca gelirlerinin asgari ücretin altına düştüğünü kaydeden Kavruk, şunları söyledi:

"Yapılan yüzde 11’lik zam trajikomiktir ve biz Trendyol Express çalışanları tarafından da kabul edilemezdir. Bunun yanı sıra işe geç gelmenin, dışarıda iş arkadaşlarımızla beraber kahvaltı yapmanın bedeli ücretlerimizden yapılan kesintiler olarak karşımıza çıkmaktadır. Tüm bunlarla beraber her geçen gün daha çok zenginleşen Trendyol yüzde 600 büyüme kazanırken çalışanların payına düşen her türlü kötü hava koşullarında, kaza riskiyle karşı karşıya bırakmasıyla beraber aynı zamanda pandemi süreciyle de beraber daha ağır çalışma koşulları karşılamaktadır.”

"TALEPLERİMİZ KARŞILANANA KADAR İŞ DURDURMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

Taleplerini taleplerini de sıralayan Kavruk, şunları ekledi:

“Yapılan bu zammı kabul etmiyoruz. Derhal yönetimin bu konuda tüm bu yukarıda belirttiğimiz koşullarda göze alınarak daha iyi yaşam koşullarını sağlayacak olan yüzde 50 zammı istiyoruz. İş yükümüzü ve masraflarımızı ikiye katlayan öğlen saatinde gelen ikinci tır meselesinin kaldırılmasını ve yerine daha yapıcı çözümlerin getirilmesini istiyoruz. Hakkını arayan hiçbir Trendyol Express çalışanının iş hakkının feshedilmesini istemiyoruz. Çalışanlar üzerindeki stres ve baskılar çok fazladır. 1 dakika bile geç gelmenin sonucu ücretimizden para kesintisi yapılmasıyken bu şartlar altında çalışmak kaza riskini de arttırmaktadır. İşçiler üzerindeki mobbingin kaldırılmasını istiyoruz. Biz Trendyol Express kargo taşıyıcıları tüm bu taleplerimiz karşılanıncaya kadar iş durdurmaya devam edeceğiz.”

 

Kaynak: anka