GÖKHAN TUZLADAN

Edirne’de uzun yıllar un fabrikası olarak kullanılan tesisin bahçesinde bitişik halde iki köpek mezarı bulundu. Fabrikanın yeni sahibi, “Mutluluk Kaynağım/Tino” ve “Bana garip dediler/ama kısa ömrümde çok mutluydum” yazılı taşları da bulunan çifte mezara çözüm arıyor.

Uzun yıllar un değirmeni olarak faaliyet gösteren 1902 tarihli fabrika, üretimine son verdikten sonra kaderine terk edilmişti. Tunca nehri kenarında bulunan ve su seviyesinin artması ile arazisi çoğu zaman taşkın sırasında sular altında kalan fabrika binasının bahçe kısmı bir süre restoran olarak hizmet vermişti. Fabrika bir süre önce Edirneli iş insanı Mustafa Altunhan tarafından satın alınmış ve restore edilmek üzere çalışmalarına başlanmıştı.

İş insanı Mustafa Altunhan fabrika bahçesinde temizlik yapılırken otların arasında kaldığı anlaşılan bir mezarla karşılaştı. İkili mezarı görünce şaşıran ve insanlar ait sanarak sorun çıkabileceğini düşünen Altunhan, mezar taşlarını okuyunca rahatladı. Mezarların fabrikanın eski sahibinin çok sevdiği Garip ve Tino isimli iki adet köpeğine ait mezarlar olduğunu anladı.

Köpek mezarlarını, fabrikadan kaldırmak isteyen Altunhan, belediyeye hayvan mezarlığı yapılmasını önereceğini söyledi. Hayvan mezarlığı yapılırsa da bu mezarları oraya taşıyacağını belirtti.

“FABRİKANIN EN GÜZEL, EN GÜZİDE YERİNDE”

Altunhan, şunları söyledi:

“Daha önceki bu fabrikanın sahiplerinin herhalde köpekleriymiş. Onları çok seviyormuşlar, köpekler de onları çok seviyormuş herhalde. Bu fabrikanın en güzel, en güzide yerine iki tane böyle köpek mezarı yapmışlar. Buraya defnetmişler. Tarihini hatırlamıyorum, bilmiyorum.

Zaten etrafı kapalıydı burası gözükmüyordu. Biz gün yüzüne çıkardık, gösterdik. Şimdi bu mezarları ben ne yapacağım onu düşünüyorum. Bu yerin en iyi yerine koymuşlar hakikaten. Vallahi düşüneceğim ama bir de Belediye Başkanımıza da bir teklif yapacağım. Diyeceğim ki; bu sebeple Edirne’de de bir köpek mezarlığı olsun. Bunları oraya nakledelim. İlk nakil olan mezarlar da bunlar olsun. Eğer ki o da kabul ederse, Edirne’de böyle uygun bir yerde köpek mezarlığı olursa bunları oraya naklederiz. Tekrar güzel de bir mezar yaparız oraya.

Deşifre etmemişler kendilerini. Gizlemişler, bu sevgiyi gizlemişler yani. Günümüzde herkes deşifre ediyor hayvan sevgisini ama gerçekten bu hayvanlara kalplerini vermişler. O hayvanlar da belki onlara kalplerini verdiler. Yani gördüğünüz gibi taşları da çok güzel. Mezar da o günün şartlarına göre çok güzel. Güzel bir kabir yapmışlar.”

Kaynak: anka