Esenyurt Edebiyat ve Sanat Festivali’nin 6'ndı günü de söyleşiler, imza günleri, müzikaller ve atölyelerle devam etti. Şair Ahmet Telli ve sanatçı Nurettin Rençber’in şiir ve müzikal dinletisi sanatseverlere unutulmaz saatler yaşattı.

Esenyurt Belediyesi’nin 15-24 Ocak 2022 tarihleri arasında gerçekleştirdiği Esenyurt Edebiyat ve Sanat Festivali 6'ncı gününde de imza günü, söyleşi, şiir ve müzik dinletisiyle devam etti.

 Festivalde, "Ayak İzlerim" ve okutulmayan kız çocuklarına ithaf ettiği "Kurşun Kalem" kitaplarıyla bilinen Gazeteci ve Yazar Güven Kahramanoğlu, halk ozanı, besteci ve şair kimliği ile bilinen Yahya Bilican ile âşık ve şair kimliğiyle bilinen Hayati Tatar, okurlarıyla bir araya gelerek kitaplarını imzaladı.

Eserlerinde İstanbul'da yaşayan azınlıkları anlatan usta yazar Mario Levi ve gazeteci yazar Ayşen Şahin ise okurlarıyla Eski Belediye Binası Meclis Salonu’nda bir araya geldi. Sevenleriyle keyifli sohbetler gerçekleştiren yazarlar, söyleşilerin ardından kitaplarını imzaladı. Festivalin 6'ncı gününün son programı ise Esenyurt Belediyesi Kültür Merkezi’nde Şair Ahmet Telli ve Müzisyen Nurettin Reçber’in aynı sahneyi paylaştığı müzik ve şiir dinletisi oldu. Sanatseverler, Şair Telli’nin şiirleri ve Sanatçı Rençber’in şarkılarıyla eşsiz bir gece yaşadı.

“FESTİVALİ ÇOK İYİ BULDUM”

Edebiyata ve yazarlara dair okurla keyifli ve aydınlatıcı bir sohbet gerçekleştiren gazeteci yazar Ayşen Şahin, ilki düzenlenen Esenyurt Edebiyat ve Sanat Festivali’nin çok başarılı olduğunu aktardı. İnsan yaşamının kültür ve sanatla anlam kazandığını vurgulayan Şahin, şöyle konuştu:

“Festivali çok iyi buldum ve bence artık hiçbir yerde ilk kez olmaması gereken bir zamandayız. Kültür ve sanat insanı hayata tutunduran şeylerdir. Yaşamı anlamlandıran bir şeydir. İnsan, ruhunun doyduğunu hisseder; daha geniş bakar dünyaya. Biraz böyle anlam kazanır günler. O yüzden hayatımıza bir mana katabilmek için kültürü, sanatı, edebiyatı, müziği, eğlenceyi daha sık görmek isteriz. Yerel yönetimler de bunun yapılabileceği en iyi yerler. Biz de halkız ve buna en kolay yerel yönetimle ulaşılır. O yüzden katılımcısı olduğum zaman da konuşmacısı olduğum zaman da her kültür ve sanat festivalinden çok büyük mutluluk duyuyorum. Hayat böyle olduğunda daha büyük bir şey gibi geliyor insana. Boyum bile uzuyor gibi hissediyorum. Dolayısıyla umuyorum seneye de olur, daha da kitlesel olur. Belki ılık bir mevsimde bir daha olur. O zaman açık havada çok daha kalabalık, çok daha güzel söyleşilere, konserlere de konuk oluruz. Devamını diliyoruz.”

ŞAİR AHMET TELLİ’YE "ONUR ÖDÜLÜ"

Festivalin akşam gerçekleşen programında sahne alan Şair Ahmet Telli ve Sanatçı Nurettin Rençber’i tebrik eden Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt,  usta şair Ahmet Telli’ye "Onur Ödülü" takdim etti. Konuşmasında birlik ve beraberliğe değinen Başkan Bozkurt, “Bizim için büyük bir onur oldu. Köklerimiz birbirlerine çok güçlü bir şekilde bağlı. Bu köklerin sonsuza kadar temsilcilerinden birisi de Ahmet Ağabey. Onunla aynı sahneyi paylaşmak, burada Nurettin Rençber'in o güzel sesinde hep beraber buluşmak, o kadar güzel ki. İçimizde biriktirdiğimiz bütün o güzel duygular, hasretler, özlemler aktı gitti. İyi ki geldiniz. Sizi burada ağırlamak bizim için büyük bir onur oldu. Tertemiz bir geçmişiniz var; yalana dolana, haksızlığa karşı mücadeleyle geçmiş” dedi.

RENÇBER: “BU ETKİNLİKLER ÇOK ÖNEMLİDİR VE ÇOK DEĞERLİDİR”

Kültür ve sanat etkinliklerinin toplum için vazgeçilmez ve önemli olduğunu belirten Sanatçı Nurettin Rençber, Esenyurt Belediyesi’ne teşekkür ederek, şunları söyledi:

“Bu tür buluşmalarda sanatçıyla toplum buluşur. Aslında orada buluşan toplumla sanatçı değil. Sanatçının ürettiği eserle, toplumun beğeni ve estetik düzeyi buluşur. Karşılıklı birbirini anlama gelişir. Bu birbirini anlama olayı aynı zamanda toplumun kendini anlamasına, nefes almasına, dinlenmesine, eğlenmesine neden olur. Ve bu çok değerli bir şeydir, yani o tür anlar çok değerlidir. Böyle etkinliklerle ancak, bu saydıklarımın yapılabileceğini düşünüyorum. Bu yüzden çok önemliler, çok değerliler…”

“FESTİVALLER, İNSANIN KENDİ KENDİNİ ÜRETMESİDİR”

Festivallerde halk ile sanatçının buluşmasıyla "Ruh Kardeşliği" oluştuğunu söyleyen Ahmet Telli, günümüzde yapılan festivallerin üretime yönelik yapıldığını dile getirdi. Usta şair Telli, “Festivaller bir kentin sanatsal gelişimi için oldukça önemlidir. Bir zamanlar kasabalarda panayırlar vardı. Festivaller, o zamanlar kasabalardaki tüketime yönelikti ama bu üretime yöneliktir. Festivaller, insanın kendi kendini üretmesidir, buluşmalardır. Her buluşma dostlukların ve arkadaşlıkların, yeni tanışmaların da aracı olur. Çağrılan sanatçı o halkın içinde, o halkla halka bir hitap ederken onunla özdeş olabilirse sahicilik kazanır. Aksi halde tüketim ya da popüler kültürün bir hissi olarak kalır. Festivallerin bir yararı da sanatçıyla halkı buluştururken sanatçıyı halklaştırmak, kitleyi de sanatçı ile özdeş kılarak sanatçı ruhunu geliştirmeye yarar. Gördüğüm kadarıyla bu festivalin böyle bir dokusu da var. Bizdeki heyecan izleyiciye, izleyicinin heyecanı da bize yansıyarak böylece bir ruh kardeşliği yaratılmış oluyor. Kardeşlik ise festivallerin ruhu olsun derim. Çok güzel, umarım gelecek yıllarda da sürer, gelişir ve burada dostluğun ışığı bütün ilçeyi aydınlatır” dedi.

Bugün birçok yazarın söyleşi ve imza günüyle devam eden festival, 19.30’da Esenyurt Kültür Merkezi’nde Selma Güneri ile Selda Alkor ve Yusuf Sezgin ile Nilgül’ün “Yeşilçam Anıları” adlı müzikli sahne etkinliğiyle son bulacak.

Kaynak: anka