SAKİNE SERRA TAYLAN

 

Elazığ Müteahhitler Derneği (ELMÜTDER) Başkanı Miraç Ayaz, inşaat sektöründe fiyatların fahiş oranlarda artmasının ekonomik kriz ve maliyet artışının yanı sıra denetimsizlikten kaynaklandığını söyledi. Yapılan zamların çok üzerinde fiyat artışının sektöre yansıdığına dikkat çeken Ayaz, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı konut paketinin iyi niyetli bir adım olduğunu, ancak yeterli bulmadıklarını belirtti.

Elazığ Müteahhitler Derneği Başkanı Miraç Ayaz, inşaat sektörünün içinde bulunduğu durumla ilgili açıklama yaptı. Ayaz, şöyle konuştu:

 “LOKOMOTİF BİR SEKTÖR OLAN İNŞAAT SEKTÖRÜNDE BİR DENETİM MEKANİZMASI OLMAMASINDAN ŞİKAYETÇİYİZ”

“Müteahhitlerimizin en çok problem yaşadığı nokta artan üretim maliyetleri. Müteahhitlik sektörü kendi etrafında ve çevresinde en az yüz sektöre hizmet eden, doğrudan veya dolaylı olarak bağlı bir sektördür.  Yani bir inşaat başladığı zaman, peşi sıra 100 sektör çalışma imkanı buluyor. Böyle lokomotif bir sektör olan inşaat sektöründe bir denetim mekanizması olmamasından şikayetçiyiz. Şu anda 2020 ile 2022 arasında bir karşılaştırma yaptığımız zaman 2020 yılında inşaat maliyetlerinin metrekare birim maliyeti yaklaşık 2 bin TL iken, 2022 yılında günümüz güncel maliyeti 5000 TL civarındadır. Yaklaşık olarak yüzde 250-300'e varan bir zam söz konusudur.

“ENERJİYE GELEN YÜZDE 100 ZAM PİYASAYA NASIL YÜZDE 300 YANSIYOR?”

Tabii burada dolar diyebiliriz, dış güçler diyebiliriz, yetersiz ham madde diyebiliriz, enerjiye gelen zam diyebiliriz. Biz bunların hiçbirinden şikayetçi değiliz. Şikayetçi olduğumuz nokta, denetimsizlik. Yani üretici, inşaat sektörüne hammadde sağlayan fabrikalar kendilerine yansıyan enerji veya dışarıdan gelen bazı girdilerin zam fiyatları yüzde 100 iken bile yüzde 300'e kadar arttırabiliyor. Günümüzde en çok gündeme gelen çimento konusundan örnek verecek olursak, 100 birim olan çimento fiyatı yaklaşık 2 yıl içerisinde 10 katına çıkarak 1000 birime kadar ulaşan bir sektör olma noktasına geldi. Burada çimento sektöründeki temsilcilerle konuşurken artan enerji miktarı, artan enerji maliyetleri, artan mazot ve nakliyelerin zam miktarından şikayetçi olduklarını söylediler. Biz de şunu diyoruz; enerjiye gelen yüzde 100 zam piyasaya nasıl oluyor da yüzde 300 olarak yansıyor? Bir çimento fabrikasını örnek verecek olursak enerji maliyeti çimento fabrikasının yüzde 50’sidir. Enerjiye yüzde 100 zam bile gelse bunun ürüne yansıyan kısmının maksimum yüzde 50 olması lazım. İşte bu noktalardaki boşluklarda bizim devlet büyüklerimizden beklentimiz budur. Enerjiye gelen yüzde 50 zam piyasaya nasıl yüzde 200 olarak yansıyor? Bu inşaat sektöründe de böyle, giyim sektöründe de böyle, hizmet sektöründe de böyle."

“CUMHURBAŞKANI’NIN AÇIKLADIĞI PAKET İYİ NİYETLİ BİR ADIM, ANCAK YETERLİ DEĞİL”

Durma noktasına gelen inşaat sektörünün canlandırılması için adımlar atılması gerektiğini kaydeden Ayaz, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı paketin mevcut konutların eritilmesi anlamında iyi niyetli bir adım olduğunu, ancak yeterli bulmadıklarını söyledi. Ayaz, “Sektörün devamı daha da önemlidir. Bu da denetim mekanizmasından geçiyor. Önce üretim noktasında fiyatların makullere inmesi lazım, eğer inerse inşaat sektörünün canlanacağına inanıyoruz” diye konuştu.

 

Kaynak: anka