ESMA TURAN

Eğitim Sen Muğla Şube Başkanı Birdal Savran, Muğla’da; 42 bin 434 üniversite öğrencisi varken, yurt kapasitesinin 4 bin 540 olduğuna dikkat çekti.

Eğitim-Sen Muğla Şube Başkanı Birdal Savran, Muğla’da barınma sorunu yaşayan üniversite öğrencilerinin durumu ile ilgili yazılı açıklama yaptı. Devlet yurtlarının kapasitesinin yetersiz olduğuna dikkat çeken Savran, özel yurt ücretlerinin ise öncelikli bir sorun olduğunu belirtti. Savran’ın açıklaması şöyle:

“YÜZ YÜZE EĞİTİM SAĞLIKLI İŞLENEMEYECEK”

“Üniversitelerde eğitim öğretimin başlamasından önce hiçbir önlemin alınmamış olmamasını bir kenara bırakırsak, öğrencilerin barınma sorunu, dönem açılışı yaklaştıkça daha da görünür oldu. Devlet yurtlarının yetersiz kapasitesi ve barınma hizmeti niteliğinin düşüklüğü öğrencileri zaten özel yurtlara ve kiralık ev arayışına itiyordu. Pandemi kapsamındaki tedbirler gereği yurt kapasiteleri daha da düştü. Fahiş derecede artan ev kiraları ve özel yurt ücretleri, öğrencilerin öncelikli sorunudur. Barınma sorununu çözemeyen öğrencilerin varlığını, daha başlamayan yüz yüze eğitim sürecinin sağlıklı işlemeyeceğinin bir işareti olarak değerlendiriyoruz.

"DEVLET BİR AN ÖNCE YURT KAPASİTESİNİ ARTIRMALI"

Sorunun çözümü adına, Eğitim-Sen Muğla Şubesi olarak yıllardır dillendirdiğimiz şeyler dışında yeni bir şey söylemiyoruz. Devlet bir an önce yurt kapasitesini artırmalı, var olan yurtlardaki barınma hizmetinin niteliğini ise yükseltmelidir. Her ile üniversite açan yönetim, öğrencilerin barınma sorunu için bir çözüm planlamamıştır. Öğrenci kapasitesine uygun nitelikli barınma hizmeti için bir an önce harekete geçilmelidir. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinin öğrenci sayısı 42 bin 434 iken toplam aktif yurt kapasitesi maalesef 4 bin 540'tır. Yeni yapılan Kredi Yurtlar Kurumu’na ait yurtların bir an önce hizmete açılması için tüm yetkilileri göreve çağırıyoruz.

“SÜREÇ ŞEFFAFLIĞA KAVUŞSUN”

Süreç bir an önce yeniden şeffaflaştırılmalı ve ihtiyaca cevap verir niteliğe büründürmelidir. Kurumlarda yok edilen liyakat ya da kendisini kadroya atamalar; maalesef burs verilmesi ya da yurt yerleştirmeleri gibi yerlerde de kendini göstermektedir. Kamu hizmetlerinin sunumundaki adil ve şeffaflık ilkeleri, öğrencilerin gözünde şaibeli duruma düşmüştür. Bu süreçler gecikmeksizin yeniden şeffaflığa kavuşturulmalıdır.”

 

Kaynak: anka