Efeler Belediyesi, Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek olimpik standartlarda açık havadaki tek tırmanma duvarını ilçeye kazandırdı. Başkan Mehmet Fatih Atay, “Hedefimiz uluslararası yarışmalara ev sahipliği yapmak, milli ve olimpik sporcu yetiştirmek” dedi.

İlçenin yeni cazibe mekânı Pınarbaşı Mesire Alanı’na Efeler Belediyesi tarafından olimpik tırmanma duvarı yapıldı. 15 metrelik hız ve lider tırmanış duvarlarından oluşan olimpik standartlara sahip tırmanma duvarını, bu spora ilgi duyan, 4 yaş üstü herkes kullanabilecek. Çocukların motor becerilerinin gelişimine de katkı sağladığı bilinen tırmanma duvarında, lisanslı sporcular da yetiştirilecek.

Pınarbaşı Mesire Alanı, dün Türkiye Dağcılık Federasyonu Duvar Denetleme Komisyonu Üyesi Spor Tırmanış Milli Takım Antrenörü Yahya Koç’u ağırladı. Duvarı denetleyen Türkiye Dağcılık Federasyonu Duvar Denetleme Komisyonu Üyesi Koç, Efeler’e kazandırılan tırmanma duvarının standartlara uygun olduğunu belirtti.

Tırmanış sporunun oldukça güvenli bir spor dalı olduğuna dikkati çeken Yahya Koç, “Bu duvarın Efeler halkının kullanımına açılması ile birlikte yeni sporcular yetişecek. Aydın’da ilk kez böyle bir duvar yapılıyor ve ilk tırmanışı da bugün gerçekleştirdik. Yapılacak olan antrenmanlarla birlikte Türkiye şampiyonalarına, spor tırmanış yarışmalarına sporcular yetiştirilecek. Başarılı olanlar ülkemizi dünyada temsil edecek” dedi.

FEDERASYONUN DENETİMİNDEN GEÇTİ

Tırmanış sporu hakkında da bilgiler paylaşan Koç, sözlerine şöyle devam etti:

“Bu sporu üç ana disiplin oluşturuyor. Bunlardan bir tanesi lider tırmanışı, yükseklik en az 12 metre olmak zorunda. Buradaki duvar 15 metre, genişlik ise 10 metre ve bu bizim için yeterli. Hız duvarı ise 15 metre yüksekliğinde ve 6 metre genişliğinde olması gerekiyor. Tüm dünyada standart olan budur. Üçüncüsü ise küçük kaya (boulder) tırmanış. Üç tırmanışın da uluslararası camiada yarışmaları yapılıyor. Efeler’deki hız duvarı Türkiye’de açık alanda yapılan ilk tırmanış duvarı. Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay’ı, bu spora değer verip, halka kazandırdığı için teşekkür ediyorum.”

 

 

Kaynak: anka