AYSUN FİRİK

Balıkesir'in Edremit ilçesinde yaşayan tadım uzmanı Tarkan Kaynar, zeytinyağının kullanımını artırmak ve tanıtımına katkı sağlamak amacıyla söyleşiler düzenleyerek tadım yaptıracak.

Zeytinyağı tadımının nasıl yapılacağını, kalitesinin nasıl anlaşılacağını her hafta düzenleyeceği ücretsiz söyleşilerle vatandaşlara anlatmak için çalışma başlattığını aktaran tadım uzmanı Tarkan Kaynar, “Zeytinyağı tadımının insanlara özellikle ev hanımlarına, mutfaktaki insanlara, esnaf lokantasının mutfağındaki aşçılara ulaşması için birtakım çalışmalar yapmayı düşünüyoruz” dedi.

BİLİNÇLİ KULLANIM

Altınkum Mahallesi'nde bir kafede düzenlediği basın toplantında zeytinyağının önemine değinen Kaynar: "Zeytinyağı tadımı yaparak kaliteli zeytinyağının nasıl anlaşılabileceğini bizzat halk ile karşılıklı deneyimleyerek hem zeytinyağının kullanımını yaygınlaşmasını hem de zeytinyağı kullanımının bilinçli şekilde yapılması konusunda çalışmalar yürüteceğiz” diye konuştu.

"ZEYTİNYAĞI TADIMI NASIL YAPILIR?"

Kaynar, tadım esnasında kısa ve ardı ardına dudaklar açık olacak şekilde nefes çekilerek zeytinyağının kokusunun ağız boşluğuna yayılmasını ve burnun arka kısmında da kokuların algılanması gerektiğini aktararak bunun yanı sıra, özellikle yakıcılık özelliğinin algılanmasında numunenin yutulmasının da tavsiye edildiği bilgisini verdi.

Çok uzun süreli ve tekrar tekrar yapılan koklamalarda algının kaybolduğunu ifade eden Kaynar, bu nedenle tadımın aralıklı olarak dinlenerek tekrarlanmasının tavsiye edildiğini söyledi.

 

Kaynak: anka