AYSUN FİRİK

Balıkesir'in Edremit ilçesinde Antandros Antik Kentinde 21. dönem kazıları başladı. Kazılarda 2400 yıllık mezara ulaşıldı.

Altınoluk Mahallesi'nde Kazdağları'nın eteklerinde milattan önce 10. yüzyılda kurulduğu düşünülen, bazı kaynaklara göre tarihi milattan önce 2 bin yılına kadar uzanan Antandros Antik Kenti'nde, 2400 yıllık Pitos Mezar bulundu.

Kültür ve Turizm Bakanlığının desteği ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesinin ana sponsorluğunda antik kentte yürütülen 21. dönem kazılarında tespit edilen biri 2400 yıllık Pitos ve diğeri 2200 yıllık olduğu tahmin edilen inüvasyon olarak tabir edilen doğrudan toprağa gömülmüş mezarlar gün yüzüne çıkarılıyor.


Kazı Başkanı Prof. Dr. Gürcan Polat, “Bu yılki kazılara 2 Temmuz’da başladık. İki farklı alanda çalışıyoruz. Bunlardan biri Roma Villası, bir diğeri de nekropolis. Pandemi döneminde küçük bir ekip ile geldik. Ama yine de aynı yoğunluk ile çalışıyoruz” dedi.

Prof. Dr. Polat 2 bin 400 yıllık mezarın açılması ile ilgili çalışmalar hakkında da “Şu an bulunduğumuz alan nekropolis çalışmalarının olduğu bölüm. Arkadaşlarımız bir pitos mezar açıyorlar. Milattan önce 4. Yüzyıla ait olduğunu düşünüyoruz. Daha henüz buluntusunu ele geçiremedik. Sadece bir bireyin olduğu anlaşılıyor. Bunun yanı sıra yan tarafta bir çalışma alanımız daha var. Yine nekropolise yönelik. Orada da inüvasyon bir mezar, doğrudan toprağa gömülmüş bir mezar var” diye konuştu.

Antandors kazı alanında nekropolisin büyük bir önem taşıdığını ifade eden Prof. Dr. Polat, “Biz Antandros’un nekropolisiini çok iyi biliyoruz. 21 yıldır kazıyoruz. Milattan önce 725’lerden, milattan sonra birinci yüzyılın ortalarına kadar sürekli nekropol alanı olarak kullanılmış. Burada çok farklı gömü geleneklerini bir arada görmek mümkün. Bu nedenle de Türkiye’de aslında baktığımızda yegane örnek bu alan olarak değerlendirebiliriz” dedi. 

 

Kaynak: anka