GÖKHAN TUZLADAN

Edirne Köy ve Mahalle Muhtarları Federasyonu Muhtarlar Konağı, törenle hizmete açıldı.

Edine Valiliği tarafından daha önce Köylere Hizmet Götürme Birliği'nin kullandığı Hükümet Caddesi üzerindeki tarihi bina restorasyon sonrası, Edirne Muhtarlar Federasyonu Muhtarlar Konağı olarak hizmet edecek. Binanı açılışı; Edirne Valisi Ekrem Canalp, Belediye Başkan Recep Gürkan, CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu ve AKP Edirne Milletvekili Fatma Aksal’ın katıldığı törenle yapıldı.

Federasyon Başkanı İrfan Tasmalı, köy ve mahalle muhtarlarının tüm ihtiyaçlarını karşılayabileceği, konağın düzenlemesinde emeği geçen herkese teşekkür ederek bugünlere gelmenin gururunu yaşadıklarını söyledi.

Edirne Valisi Ekrem Canalp, Türkiye’deki muhtarlık ve ihtiyar heyeti sisteminin dünyaya örnek olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Yerel demokrasinin en önemli fonksiyonlardan biri yerel temsil makamı fonksiyonudur. Dünyada yerel demokrasinin en önemli fonksiyonu olan yerel temsil fonksiyonunu yerine getiren ülke Türkiye'dir. Çünkü yerel demokrasi ve yerel temsili en güçlü kılan kurum Türkiye'dedir. Dünyada bu şekilde köyünde ve mahallesinde hem muhtarıyla hem ihtiyar heyetiyle demokrasiyi en güçlü şekilde yansıtabilen yegane ülke Türkiye'dir. Onun için bu iddiada bulunuyorum. Çünkü bizim muhtarlarımız ve ihtiyar heyeti üyelerimiz dünyaya örnek bir temsil makamıdır.”

Edirne Belediye Başkan Recep Gürkan ise muhtarların demokrasinin gerçek temsilcisi olduğuna değindi, şunları söyledi:

“Özlediğimiz, kurmaya çalıştığımız, geliştirmeye çalıştığımız demokrasinin gerçek temsilcileri, gerçek kahramanlarısınız. Ben öyle değilim, Sayın Milletvekillerim öyle değil. Sonuçta biz bir parti tarafından aday gösterilip halkın karşısına çıkıyoruz. Parti vesilesi ile aday oluyoruz. Kazanıyoruz ya da kazanamıyoruz. Ama sizler, kendi iradenizle doğrudan halkın karşısına çıkarak, oyunu istiyor ve siyasetten bağımsız olarak seçilip bulunduğunuz bölgeye hizmet etmeye gayret ediyorsunuz.”

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu ise konuşmasında muhtarlar yasasının çıkması konusunda parti olarak çalıştıklarını ve yapılamazsa iktidara geldiklerinde bunu mutlaka yapacaklarını belirterek, şöyle konuştu:

“Muhtarların bir görevlilerinin yanında sürekli olması ve kapılarının açık olması gerekmekte. Buna istihdam açısından bakmıyoruz. 50 binin üzerinde istihdam yaratma açısından bakmıyoruz, sabah 8’den akşam 5’e kadar muhtarlık binası açık olsun. Çünkü muhtarlarımız devleti temsil ediyorlar. Çeşitli kurumlara gidebilirler, Edirne’ye gelebilirler, ilçelere gidebilirler ve beş sene sonra yeniden seçime gidecekler belki kaybedebilirler ama oradaki görevli 20 yaşından 65 yaşına kadar orada bir hafızayı bulundurabilir. Bilgisayar da var zaten. O hafıza ondan sonraki nesillerde de devam edebilir.”

AKP Edirne Milletvekili Fatma Aksal ise muhtarların toplumun kılcal damarları olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Biz her zaman söylüyoruz, demokrasinin ilk halkası. Okan vekilim de söyledi. Muhtarlarımız köylerinde, mahallelerinde kim evleniyor, askere kim gidiyor, ihtiyaç sahibi kim en iyi onlar biliyorlar. Pandemide herkes evde kalırken ön cephede muhtarlarımız oldu. Herkese evde kal derken muhtarlarımız kapı kapı dolaşıp herkesin yardımına koştular. Bu süreçte yaptıkları fedakarlıklar için verdikleri hizmetler için bütün muhtarlarıma teşekkür ediyorum.”

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

* Muhtarlık binası detayları

* Belediye Başkanı Recep Gürkan

* CHP Milletvekili Okan Gaytancıoğku

* AK Parti Milletvekili Fatma Aksal

* İl Valisi Ekrem Canalp

 

Kaynak: anka