GÖKHAN TUZLADAN

Ekonomik zorluklar nedeniyle çok sayıda vatandaşın elinde bulunan eski malzemelerini sattığı hurdacılar, fiyatlarının son 4 yılda yüzde 500 dolayında artığı belirtiliyor. Edirne’de hurda alım satımı işi yapan İbrahim Dağ, 4 sene önce hurda demirin kilogramının 80 kuruş olduğunu bugün ise 5 liraya yükseldiğini söyledi.

Edirneli hurdacı İbrahim Dağ, "Her şeyde olduğu gibi demir fiyatlarında da bir artış var. Cıvata, pulluk demiri, PVC pencere, çıkma kapı gibi malzemelere ihtiyacı olan vatandaşlar gelip bizden alıyorlar. Hurda demirin fiyatı şu anda 5 liradan gidiyor. Ben 4 senedir burasını işletiyorum. Eskiye göre fiyatlarda yüzde 500 artış var. Dört sene önce demirin fiyatı 80 kuruştu. Şu anda 5 lira, hatta malın cinsine göre de artış gösterebiliyor” diyerek yeni demir fiyatının 13-14 lira civarında olduğunu söyledi.

"ELEMAN SIKINTIMIZ VAR"

En değerli ürünün bakır olduğunu ve fiyatının da doların düşmesinden dolayı 75 liraya gerilediğini söyleyen Dağ, "Buraya bir motor parçası geldiğinde onun dış gövdesi demir, alüminyum olabilir, ona göre ayırıyoruz, kesiyoruz. Demirini, bakırını ayırıyoruz" dedi. Dağ, bakır kablo veya diğer parçaların değerli olduğunu belirtti.

En büyük sorunlarının eleman sıkıntısı olduğunu ve ağır iş olduğu için kimsenin çalışmaya gelmediğini belirten Dağ, “Makineleşmeye gidiliyor bir şekilde ama bazı yerlerde makine ile çalışma imkanımız olmadığı için mecburen personele ihtiyaç duyuluyor. En büyük sorunumuz bu. Herkesin olduğu gibi personel sıkıntımız var. Şu anda bize yeni başlayan bir eleman 5 bin liradan işe başlar. İşimiz ağır olduğu için gençler tercihini başka yerlerden kullanıyorlar. Şoför veya benim boşluğumu doldurabilecek bir eleman olursa 6-7 bin lira maaş veririm” dedi.

 

Kaynak: anka