GÖKHAN TUZLADAN

Edirne'de emlakçılık yapan Aytaç Feda, Yunanistan ve Bulgaristan’dan Türkiye’ye gelenlerin Edirne’de gayrimenkul satın aldığı yönündeki haberleri; “Bulgar ve Yunan vatandaşlarının Edirne ve Kırklareli’den gayrimenkul almaları imkansız. Yunan ve Bulgar vatandaşları Edirne’den hiçbir yatırım yapmayıp hiçbir gayrimenkul almıyorlar” dedi.

Edirne’de emlakçılık yapan Aytaç Feda, Yunanistan ve Bulgaristan vatandaşlarının ev aldığı yönündeki haberleri değerlendirdi. Feda, şunları söyledi:

"Bulgar ve Yunan vatandaşlarının Edirne ve Kırklareli’den gayrimenkul almaları imkansız. Ancak şirket kurmak kaydıyla şirketlerin adına alabilirler. Ancak şirket kurmak maliyetli iş olduğu için şu an sıcak bakılan bir olay değil. Yunan ve Bulgar vatandaşları Edirne’den hiçbir yatırım yapmayıp hiçbir gayrimenkul almıyorlar. Bu yapılan açıklamalar gayrimenkul ve değerlenmeleri arttıracağından yanlış bilgilendirme ve daha çok fiyatları arttırıyor. Bu durum bizim vatandaşımızın aleyhine."

"EN BÜYÜK SORUN ARSA MALİYETLERİ"

Edirne’de gayrimenkul fiyatlarının inanılmaz derecede arttığını buna da en büyük etkenin müteahhit veya arsa sahipleri arasında yapılan anlaşmalara bağlı olarak arsa maliyetleri olduğunu belirten Feda, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Gayrimenkuller ile ilgili bir maliyet hesabı var. Bunun üzerinden de kar payını koyduğumuzda bu rakamların altında olması gerekiyor. Ancak bizim fiyatları arttıranlar arsa maliyeti. Bugün bir dönüm yer almaya kalktığınızda aldığınızda 1.6 ise bin metrekare yere bin 600 metrekare konut yapabilirsiniz. O da yüze böldüğünüzde 16 tane daire olur. Bir dönüm arsanın bugünkü satış rakamları, Gölet dediğimiz civarda 4-5 milyondan aşağı değil. Bütün gayrimenkul ve ev fiyatlarının artmasındaki sebep etken arsa fiyatlarının yüksek olması. Bir de müteahhitlerin kendi arasında yarış yapması. Bir müteahhit o arsaya yüzde 40 oran veriyorsa diğer müteahhit yüzde 45 diğeri ise yüzde 50 vererek kendi kazançlarını da düşürüyor. Sırf arsayı alma amacıyla burada zarar ediyor veya daireyi teslim edemiyor. Burada önemli olan maliyet hesabını iyi yaparak kat karşılığında alınacak gayrimenkulü çok iyi değerlendirip o oran ve orantının üzerine çıkmamaları."

"BU RAKAMLAR EDİRNE İÇİN ÇOK YÜKSEK"

İnşaat maliyetlerinin belirlenen hesaplara göre yapıldığını ve arsanın yerine göre değişkenlik gösterebileceğin belirten Feda, “Arsa ve İnşaat maliyetini kattığımızda metrekaresi 4 lirayı geçeceğini tahmin etmiyorum. Bir daireyi merdiven boşluğu, asansör boşluğu, deposu, çatısını kattığımızda 2+1 daire 110 metrekare diye brüt geçer. Bunun da fiyatı 400,450, 500 bin lirayı geçmemesi gerekir. Ancak bugün iyi bir bölgede 2+1 daire almaya kalktığımızda 700-800 hatta 1 milyona dayanan fiyatlar geziyor. Bunlar Edirne için yüksek rakamlar” diye konuştu.

Kaynak: anka