GÖKHAN TUZLADAN

Edirne’nin Keşan İlçesi Saros Körfezi’nde Edirne Valiliği Çevre Koruma Vakfı tarafından, sahil hattındaki bazı yerlerin ihale yolu ile kiraya çıkarılması, sivil toplum kuruluşlarının tepkisini çekti. Trakya Platformu’nun da aralarında olduğu sivil toplum kuruluşları, ihalenin iptal için dilekçe verdi. 

Edirne’de Deveci Han Kültür merkezinde yapılan ihalede; 1., 2., ve 3. derece doğal SİT alanları içindeki 14 yerin, 3 yıllığa kiraya çıkarılması amaçlandı.

Trakya Platformu sözcüsü avukat Bülent Kaçar, kiralanacak alanların halkın kullanımına açık olduğunu ve bu şekilde yapılacak bir kiralama ile halkın denize girme alanlarının daralacağını söyledi. Kaçar şöyle konuştu: 

“Edirne, Keşan ve Enez kıyı kesimlerinde bulunan 14 ayrı doğal sit alanı kumsalımız, bugün çevreyi korumak ile görevli Edirne Çevre Koruma Vakfı tarafından ihale ile kiralanacak, özel işletmeler burada çok büyük alanlarda Enez’de 41 dönüm, 14 dönüm, 13 dönüm gibi Keşan’da da değişik sahillerde ki Enez’den Mecidiye’ye kadar olan bütün sahil kuşağında 14 ayrı yer büyük miktarda ki halka ait bu kumsallar kiraya veriliyor özel firmalara. İhale şartnamesindeki vaziyet planları ihale ilan eklerine konulmadığı için itiraz ettik. İhale hem yönetmeliğe, hem de Anayasa’nın 43’ncü maddesine aykırıdır. Saros kumsallarının halkın yine özgürce kullanmaya ve yararlanmaya, denize girmeye devam ettik. Çevre Koruma Vakfı dilekçeleri aldı. Ancak ihaleyi iptal etmeyip başladılar.”

 

Kaynak: anka