GÖKHAN TUZLADAN

Dünya ve olimpiyat şampiyonu milli halter, merhum Naim Süleymanoğlu’nun adı, Edirne’de bir caddeye verildi. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın ev sahipliğinde düzenlenen törene; CHP Genel Başkan Yardımcıları Faik Öztrak ve Muharrem Erkek de katıldı.

Fatih Mahallesi Edirne Olimpik Yüzme Havuzu önündeki caddeye verilmesi Edirne Belediye Meclisinin oybirliği ile aldığı kararla kabul edilmişti. Caddenin yeni adıyla açılışı bugün gerçekleşti. Törene CHP üst düzey yöneticilerinin yanı sıra CHP İl Başkanı Fevzi Pekcanlı, CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Bulgaristan Mestanlı (Süleymanoğlu’nun doğduğu yer) Belediye Başkanı İlknur Kazım Mümün ve Naim Süleymanoğlu'nun kardeşi Muharrem Süleymanoğlu da hazır bulundu.

“BULGARİSTAN TÜRKLERİNE UMUT OLDU”

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Naim Süleymanoğlu’nun 50 yıllık yaşamında elde ettiği başarılarının yanında çok da konuşulmayan çok muhteşem bir rekorunun daha olduğunu belirtti. Gürkan, “Naim Süleymanoğlu aynı zamanda dönemin baskıcı totaliter rejiminin baskılarına karşı koyarak, Bulgaristan Türklerimizim bir umudu, umuda açılan bir penceresi olmayı başarmıştır” dedi.

ÖZTRAK: NAİM’İN YENDİĞİ DÜNYADAKİ TÜM BASKICI REJİMLERDİR”

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, “Bir başkent eski de olsa başkenttir. İstanbul’un fethine kadar Osmanlı’nın başkenti olan Edirne, tarihi dokusu, huzuru ile bu sözün canlı kanıtıdır” dedi.

Naim Süleymanoğlu’nun baskıcı bir rejime başkaldırdığına dikkat çeken Öztrak, “Naim Süleymanoğlu 1986’da baskıcı rejimden kaçarak ata topraklarına dönmüştür. Bunu sağlayan dönemin Başbakanı sayın Turgut Özal’ı da huzurlarınızda rahmetle anmak istiyorum. Naim, 1989’da olimpiyat şampiyonu olduğunda yendiği sadece rakipleri değildir. Dünyadaki tüm baskıcı rejimlerdir” diye konuştu. Öztrak, Cep Herkülü Naim Süleymanoğlu’nun sadece Türkiye’nin değil dünyanın da bir değeri olduğunu vurguladı.

“BULGARİSTAN’DAKİ SEÇİMLERE KATILIN”

CHP'de Balkan Masası sorumlusu da olan Öztrak, çifte vatandaşlığa sahip vatandaşların 11 Temmuz tarihinde Bulgaristan’da yapılacak olan erken genel seçimlerde oy kullanmalarını istedi. Öztrak, çifte vatandaşlığa sahip yurttaşların seçimlere katılmasının Türkiye ile Bulgaristan arasındaki ekonomik ve kültürel ilişkilerin güçlenmesine vesile olacağına inandıklarını belirterek, bunun AB ile ilişkileri güçlendireceğinin altını çizdi.

Seçimler için Türkiye’de kurulacak sandıklarda oy kullanacak vatandaşlara yardımcı olunması çağrısını yapan Öztrak, “Belediye başkanlarımız hemşerilerimizin oy kullanmalarını kolaylaştırmak, gerektiğinde ilave sandıklar kurulmasını temin etmek maksadıyla bundan önceki seçimlerde olduğu gibi bu seçimlerde de ellerinden gelen her türlü vermeye çalışacaklardır. Demokrasi tek başına bir mücadele değildir. Ülkemizde demokrasi mücadelesini verirken şüphesiz dostumuz ve komşumuz Bulgaristan’da da demokrasiye katkı sunmamız gerekir” ifadelerini kullandı.

ERKEK: “İNSAN HAKLARI İÇİN DÜNYAYI KALDIRIYORDU!”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek de göçmen bir ailenin çocuğu olduğunu belirterek “Ben de bir Muhacirim. Annemin Selanik doğumlu olması her zaman benim için büyük bir gurur oldu” dedi.

Erkek, “Naim Süleymanoğlu büyük bir sporcudan öte büyük bir kahramandı. Ben Naim Süleymanoğlu’nu izlerken şunu hissederdim; o halter kaldırmıyordu, insan hak ve özgürlükleri için, barış için, kardeşlik için dünyayı kaldırıyordu. Büyük bir mesaj veriyordu dünyaya ve bu mesajlar bizim için çok anlamlı ve değerliydi. Edirne’de önemli bir caddede adının yaşayacak olması da çok önemli” diye konuştu.

MESTANLI BELEDİYE BAŞKANI KİMLİK VURGUSU YAPTI

Bulgaristan Mestanlı Belediye Başkanı İlknur Kazım Mümün de “Edirne’de Naim Süleymanoğlu’nun ismini taşıyan bir cadde olması bizleri fazlasıyla mutlu etmektedir. Edirne Belediyesinin yapmış olduğu bu çalışmalar aramızda ne kadar çok ortak noktalarımızın olduğunun bir kanıtıdır” diyerek şöyle devam etti:

“İnsan yaşamını süreci mücadele verir ve bu mücadele vermesine rağmen, bazı kayıplar yaşar. Öyle anlar gelir ki arkadaşını kaybedebilirsin, öyle anlar gelebilir ki işini kaybedebilirsin, öyle anlar gelebilir ki aileni kaybedebilirsin ama insanın başına gelebilecek en kötü şey kimliğini kaybetmektir. Her nerede yaşıyorsak, dünyanın hangi köşesinde yaşarsak hiçbir zaman kimliğimizi kaybetmeyelim, kimliğimize sahip çıkalım."

İL BAŞKANI PEKCANLI: “BAŞKALDIRININ SİMGESİ OLDU”

CHP İl Başkanı Fevzi Pekcanlı ise Naim’in başarılarının o dönemde Balkanlarda yaşamakta olan soydaşlara büyük bir motivasyon kaynağı olduğunu ve tarih boyunca tutsak olmamış bir milletin başkaldırısının simgesi haline geldiğini belirtti. Pekcanlı, “Günümüzde Balkan coğrafyasında yaşamakta olan soydaşlarımız ile ilgili de tavrımız açık ve nettir. Balkanlardaki kırmızı çizgimiz bölgede yaşayan soydaşlarımızdır. Soydaşlarımızın hak ve hukuku bizler için ideolojik ve siyasi çekişmelerin her zaman önündedir ve önünde olacaktır” ifadesini kullandı.

Naim Süleymanoğlu'nun kardeşi Muharrem Süleymanoğlu da Trakya’nın güzel bir caddesine ağabeyinin isminin verilmesinden dolayı onur duyduklarını belirterek, “İnşallah Türk gençliğine örnek olurlar ve ağabeyimin yolundan giderler” ifadelerine yer verdi.

Konuşmaların ardından yeni yapılan olimpik yüzme havuzu önünde bulunan 12 metre genişliğindeki caddeye Naim Süleymanoğlu adı verilerek açılışı yapıldı.

 

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

* Açılış öncesi detay görüntüler

* Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan konuşmaları

* CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak’ın konuşması

* CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek’in konuşması

* Mestanlı Belediye Başkanı İlknur Kazım Mümün konuşması

* CHP İl Başkanı Fevzi Pekcanlı konuşması

* Muharrem Süleymanoğlu konuşması

* Belediye bandosu ve hatıra fotoğrafı çekilmesi

Kaynak: anka