GÖKHAN TUZLADAN

Bulgaristan topraklarından doğarak Edirne’den geçen, sonra da Saros Körfezi’ne dökülen Meriç, Tunca ve Arda nehirleri çevresinde enerji üretiminden, bisiklet yollarına birçok yatırımı barından “Üç Nehir Bir Şehir” Projesi’nin temeli bugün atıldı.

Edirne Valiliği tarafından koordine edilen ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı desteği ile hayata geçirilecek proje kapsamında; 30 kilometre kesintisiz bisiklet yolu, su sporları merkezi, elektrik üretim tesisi, açık hava konser alanı, kano kürek parkuru ile üç köprü ile Millet Bahçesi yer alacak. Vali Ekrem Canalp’ın ev sahipliğindeki temel atma törenine, CHP’li Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ile Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu ve AKP Edirne Milletvekili Fatma Aksal katıldı.

BAŞKAN GÜRKAN: 100 YILLIK HAYAL

Belediye Başkanı Recep Gürkan proje için “Edirnelilerin belki de 100 yıllık hayalidir” dedi. Önceki belediye başkanlarının da kendisinin de bu hayali gerçekleştirmediğini belirten Gürkan, iki yıl önce Vali Canalp projeden söz ettiğinde, “Yapamazsınız” dediğini hatırlattı. Gürkan, şunları söyledi:

“25 Kasım 2021 tarihinde, şehrimizin kurtuluşunun 99’uncu yılını da hep beraber kutlayacağız. Bu 99’uncu kurtuluş bayramında, Edirne Belediye Meclis üyelerimiz de burada, sizleri Edirne’nin fahri hemşehrisi olarak, belediye meclisine önereceğim kararını şimdiden huzurunuzda duyurmak isterim.”

CHP’Lİ GAYTANCIOĞLU: TÜM HARCAMALARIN TAKİPÇİSİYİZ

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, projenin önemine dikkat çekerek muhalefet milletvekili olması sebebiyle yapılacak tüm harcamaların takipçisi olacağını söyledi.

Gaytancıoğlu, “Bizler sürekli peşinden neler yapıldı, devletin olanaklarını, devletin parasını, devletin bütçesini iyi kullandı mı, kullanmadı mı takip etmek zorundayız. Ama bunlar, Edirne için, ülkemiz için bölgemiz için, insanlık için” dedi.

AKP’Lİ AKSAL: İNŞALLAH BERABER TAMAMLARIZ

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) Başkanı ve AKP Edirne Milletvekili Fatma Aksal ise söz konusu projenin bütün belediye başkan adayları ve milletvekili adaylarını seçim çalışmaları arasında yer aldığını ancak kimsenin başaramadığını ifade etti. Aksal, şöyle konuştu:

“Bu projenin temelini atmak bizlere nasip oldu. İnşallah beraber de tamamlarız. AK Parti ve hükümet olarak bizim de Cumhuriyetimizin 100. yılında 81 ilimizde 81 milyon metrekare Millet Bahçesi yapmak gibi bir amacımız var. Edirne’de de güzel bir millet bahçesi yapmayı planlıyorduk. Sayın Valimizin ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın projelerini birleştirerek, çok daha güzel bir projeyi hayata geçireceğiz.”

VALİ CANALP: KENDİ KATEGORİSİNDE DÜNYADA BİRİNCİ

Edirne Valisi Ekrem Canalp ise şunları söyledi:

“Bu proje kendi kategorisi içerisinde dünyada lastik savaklı baraj projeleri içerisinde bir dünya şampiyonu. Şu ana kadar Çinlilerin yapmış olduğu 120 metrelik bir proje de var ama bu kıyıdan diğer kıyıya 210 metre, 70’er metrelik 3 bölüm halinde lastik savağıyla bu proje bir dünya şampiyonu. Bu dünya şampiyonluğu Edirne’ye yakıştı. İkinci olarak 3 Nehrin etrafındaki 30 kilometrelik kesintisiz bisiklet yollarıyla da en fazla bisiklet yoluna sahip olan dünyadaki en uzun bisiklet şampiyonluğu da Edirne’nin oldu, bu da Edirne’ye çok yakıştı. Bu projenin üçüncü heyecan veren kısmı çevreci bir proje olmasıdır. Bir defa bu proje yeşil enerji üretecek. Hiçbir şekilde atmosfere, gezegenimize, dünyamıza zarar vermeden enerji üretecek bir proje olacak.”

Konuşmaların ardından 14 adet tribünün kauçuk bendin kurulacağı alana geçilerek temel atıldı. Temeli üç çocuğa attıran Vali Canalp, söz konusu tribünlerin yetmiş yıl ömrü olduğunu ve bugün temeli atan 7 yaşındaki çocuğumuzun 77 yıl sonra torunları ile gelip “Ben burada temel atmıştım” diyeceğini söyleyerek, il protokolünün de dahil olduğu törenle nehre harç atıldı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

* Tören alanında detaylar,

* Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan

* CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu

* AKP Edirne Milletvekili Fatma Aksal

* Edirne Valisi Ekrem Canalp

* Temel atma anı ve detaylar

 

Kaynak: anka