GÖKHAN TUZLADAN

Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, “Edirne’de temmuz ayı başında 100 binde 11 vaka görülürken ekim ayının başına gelindiğinde vaka sayısı 100 binde 171. Yani Edirne’de vaka sayısı temmuz ayının başından beri 3 aylık süre içerisinde 15,5 kat artmış” dedi.

Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, basın toplantısı düzenledi. Altun, şunları söyledi:

“AŞILANMA ORANI, SALGINI SONLANDIRMAK İÇİN YETERLİ DEĞİL”

“Bugüne kadar aşılama çalışmalarında dünya genelinde 6,5 milyar doz üzerinde aşılama yapıldı. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'de 18 yaş üstü bireylerin yüzde 75'inin aşılandığı belirtilmektedir. Bu oranının salgını sonlandırmak için yeterli olmadığını görüyoruz.

18 yaş üstünde değil tüm nüfus üzerinden oranlama yapılması gerekir. Şu anda ülkemiz açısından aşılanma oranı tüm nüfusta yüzde 54-55 seviyesinde. Yani yüzde 85'e ulaşmak için daha çok yolumuz var. Bugüne kadar aşı olamayan 18 yaş üstü bireylerin sayısı 7,5 milyon. 18 yaş altı bireylerin sayısını bilmiyoruz. Yine 18 yaş üzerinde hatırlatma dozunu olmamış insan sayısı 6,5 milyon civarında. Yani yaklaşık 13,5 milyon insan tam bağışık değil, 18 yaş üzerinde.

"EDİRNE'DE VAKA SAYISI TEMMUZ AYINDAN BU YANA 3 AYDA 15,5 KAT ARTTI"

Türkiye’de temmuz ayında vaka sayısı 100 binde 42’iken, bu sayı 1 Ekim haftasına gelindiğinde 100 binde 234’lere yükseldi. Bu süreçte vaka sayısının 5.4 kat artığını görüyoruz. Temmuz ayından bu güne kadar ki sürede 3 aylık bir sürede. Bu sürede vefatlar 326 iken ekim ayına gelindiğinde vefat sayısı haftalık olarak bin 519 olmuş oldu. 3 aylık süreçte vefat sayısında 4.7 katlık bir artış söz konusu.

Edirne’de temmuz ayı başında 100 binde 11 vaka görülürken ekim ayının başına gelindiğinde vaka sayısı 100 binde 171. Yani Edirne’de vaka sayısı temmuz ayının başından beri 3 aylık süre içerisinde 15,5 kat artmış.

Okullarda yeterli önlemlerin alınmaması burada etkendir. Vakaların soğuması ile birlikte yazlıklardan dönüşler arttı. Üniversiteler açıldı. Edirne merkezine 40 bin üzerinde öğrenci geldi. Toplumsal hareketliliğin artışı ile vaka sayılarında artış görülmekte. Komşu ülkelerden Edirne’ye alışveriş yapmak için gelenlerde artış var. Havaların soğuması ile birlikte mekanlarda yetersiz havalandırma koşulları ile birlikte vakit geçirme arttı. Doğal olarak bulaşlar artmaya başladı.

"İNSANLAR AŞI KONUSUNDA AYDINLATILMALI"

Bir aşı direnci var. Aşısız bireylerin tespit edip aşı konusunda bireylere bilgiler verip direncin kırılması gerekiyor. Sadece üniversite öğrencileri değil Veli-Der’in yapmış olduğu bir anket var sonuçlar ciddi anlamda endişe verici. Veli-Der’in anketinde 12-15 yaş grubunda ankete katılanlarda, yüzde 29 hiç aşı yaptırmayacağını yönünde, 16-18 yaş grubunda yüzde 34.7 hiç aşı yaptırmayacağı yönünde dolayısı ile burada aşı olmamanın sonuçları konusundan insanları aydınlatmak gerekiyor.

Çok dramatik bir tablo ortaya çıkmadıkça kapatma yapacaklarını düşünmüyorum. Ekonominin etkilenmemesi için. Ama belli kapalı alanlarda lokal kısıtlamalar getirilebilir. Üniversite öğrencileriyle birlikte toplu taşımadaki yük ciddi oranda arttı. Toplu taşıma ve öğrenci servislerinde mutlaka sayı sınırlandırılmalı. Çünkü hastalığın damlacık yoluyla bulaştığı biliniyor. PİK yaşanmasını öngörmüştük. Eylül'de bu pik ortaya çıktı ve yükseliş trendi sürüyor. Tedbirler alınmazsa yükselme devam edecek.”

 

Kaynak: anka