GÖKHAN TUZLADAN

Edirne'nin Umurbey mahallesinde 1965 yılında hizmete giren Gazi İlköğretim Okulu, 8 yıl önce verilen depreme dayanıksız raporu nedeniyle yıkılınca okulda eğitim gören öğrenciler ve velileri sıkıntılı günler yaşamaya başladı.

Geçen nisan ayında yıkılan Gazi İlköğretim Okulu’nun öğrencileri, yüz yüze eğitimin başlaması ile 2-3 kilometre uzaklıktaki diğer okullara gitmeye zorunda kaldı. Umurbey Mahalle Muhtarı Turhan Özgünden, yaptığı açıklamada, yaklaşık 200 öğrencisi bulunan okulun yıkılması ile veli ve öğrencilerin sorun yaşamaya başladığını belirtti. Muhtar Özgünden, şunları söyledi:

“Çevre okullarının mahallemize uzaklığından dolayı gidiş-gelişlerde, öğlen yemeklerde sorunlar oldu. Gazi okulumuz, semtimizin tek ilkokuluydu. Yıkılmaması için çok uğraşlar verdik. Gazi okuluna karşı olan eski askeriye binası şimdi boş durmakta. Buranın biraz düzenlenip 12 derslik bir ilkokul olarak mahallemizde faaliyet gösterebileceğini ilettiğimde milli eğitim müdürümüz bir cevap vermedi.

Kenar mahallelere karşı sıcak bir yaklaşım yok. Bu sadece okul konusunda değil, birçok sorunlarda söz konusu. Umursamazlık, görmezden gelmeler olduğunu düşünüyorum. Eğitim hayatına ilk kez başlayan bir öğrencinin bu şartlarda okulu sevmesini beklemek mümkün değil. 3 mahalleden oluşan semtimizde okul için 3-4 km gidiyoruz. Sağlık ocağı için, park ve oyun alanları için hep başka mahallelere gitmek zorunda kalıyoruz.

Muhtarlık binamızı ziyaret eden yetkili sayısı 2,5 sene içinde 2-3’ü geçmedi. Bir tek belediye başkanımız Recep Gürkan gelip çayımızı içip sorunlarımızı dinliyor. Bir kere Vali Bey geldi, anca mahallenin beni aramasıyla haberim oldu. Yetkililerin birçoğunun bizim mahallenin varlığından bile haberi yok. Buraya gelmeye kalksalar yolu bilmezler. Ben, 2,5 senedir bu görevdeyim, en çok buna üzülüyorum.

Öte yandan ismini açıklamak istemeyen bir veli de şöyle konuştu:

"Bundan 2 sene önce yeni başlamıştı, yarı dönem okudu çocuk. Yarı dönem okuduktan sonra haydi evde, internete. Evde internet, zaten birçok evde yok. Birçok evde laptop yok. Bundan faydalanamadı. Bizim mahalle sıfır bu konuda. Artı 1,5 sene kayıpları oldu. Şimdi bu çocuğu 3'e geçirmişler. Şimdi 1.sınıfta hiçbir şey alamayan bir çocuktan 3. sınıf derslerinle nasıl yapacaklar ben anlamış değilim bunu."

Kaynak: anka