GÖKHAN TUZLADAN

Edirne Köy-Koop Birliği Başkanı Ahmet Erken, soğutulmuş çiğ inek sütü fiyatlarının belirlenmesinde Edirne Birliği’nin önemli katkısı olduğunu söyleyerek, Trakya’daki süt üreticisine ek fiyat verilmesini sağladıklarını açıkladı. Erken, “Üreticilere 2022 Ocak ayı süt fiyatı en az ton başına 4 bin 600 lira ödenecek. 20 kuruş da soğutma bedeli verilecek" dedi.

Edirne Köy-Koop Birliği Başkanı Ahmet Erken, soğutulmuş çiğ inek sütü fiyatlarının belirlenmesinde Edirne Birliği’nin önemli katkısı olduğunu söyleyerek, Trakya’daki süt üreticisine ek fiyat verilmesini sağladıklarını açıkladı.

Birlik Başkanı Erken, “Üreticilere 2022 Ocak ayı süt fiyatı en az ton başına 4 bin 600 lira ödenecek. 20 kuruş da soğutma bedeli verilecek. Bu tamamen Edirne birliğinin sanayicilerle yapmış olduğu bölge toplantısının sonucunda çıkan bir fiyattır” dedi. 

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Birlik Başkanı Erken, 20 kuruş soğutma bedeli ile birlikte üreticinin eline geçecek fiyatın ton başına 4 bin 800 lira olacağını belirterek şu açıklamayı yaptı:

“2022 yılında üreticimizin eline geçeceği süt fiyatlarıyla ilgili değerlendirmemizde; bildiğiniz gibi 29 Kasım’da açıklanan Bakanlığımız, Ulusal Süt Konseyi ve Merkez Birliklerinin katılımı doğrultusunda 2022 yılının süt fiyatları 29 Kasım’da açıklandı. 8 Aralık’tan sonra 4 bin 700 lira olarak fatura bedeli açıklanmıştı. Tabi bu referans fiyatı. Bizim yapmış olduğumuz toplantılar sonucunda süt sanayicisinden 10 kuruş daha ilave soğutma bedeli alarak sütün fiyatı 4 bin 800 liraya çıktı. Ayrıca tonaja göre de 4 kuruşa kadar ilaveler var, sözleşmeler bu şekilde yaptık. Ama bu fiyatlar ilk başta açıklandığında üreticimizin her ne kadar memnuniyeti olsa da daha sonra doların ve yemin hızlı şekilde yükselmesinden kaynaklanan girdi maliyetlerinin yükselmesinden kaynaklanan üreticinin bir tedirginliği de oldu. Bu arada hayvan satışları, özellikle dişi hayvan satışları söz konusu oldu. Ama bizim yaptığımız girişimlerde sanayiciden de almış olduğumuz 10 kuruş soğutma bedeli ile süt üreticisinin müstahsil fiyatı 4 bin 600 liradan üreticiye kesilecektir. 20 kuruş da soğutma, kooperatif, su bedelleri olarak kooperatiflere ve süt üreticisine ödenecektir.

"YILLIK 100 BİN TONDA 12 MİLYONA TEKABÜL EDİYOR"

Edirne Birliği kooperatiflerine ortak olan 6 bin 500 süt müstahsilinin sütlerinin en düşük olanı 4 bin 600 müstahsil yapılacak. Üzerine 10 kuruş soğutma bedeli olarak kesilecek. Yani 20 kuruş soğutma bedeli, 4 bin 600 lira müstahsil fiyatı olarak kesmeye başlayacağız. Üretici 2022 Ocak ayı süt fiyatı en az 4 bin 600 lira alacaktır. Bu tamamen Edirne birliğinin sanayicilerle yapmış olduğu bölge toplantısının sonucunda çıkan bir fiyattır.  Bizden çıkan fiyat diğer birliklere de yansımıştır. Edirne birliğinin Trakya’daki süt üreticisine 10-14 kuruş arasında ek fiyat verdirilmesini sağlamıştır. Bu yıllık 100 bin ton sütte 12 milyona (TL) tekabül ediyor” dedi.

 

Kaynak: anka