GÖKHAN TUZLADAN

Edirne Esnaf ve Sanatkarları Odalar Birliği (EDOSOB) Başkanı Kemal Cingöz, "Esnafın ekonomisinin yüzde 80’ini ayakta tutan Bulgar vatandaşlar. Edirne esnafının bunun kıymetini bilmesi lazım. Fiyatları arttırmamaları lazım. Fiyatları şişirirlerse yarın öbür gün başka yere gitmesini de bilirler" diye uyardı.

Türk lirasının değer kaybetmesi ile Edirne'ye gelen çok sayıda Bulgaristan vatandaşı, ihtiyaçlarının neredeyse tamamını Edirne’den karşılıyor. Konu hakkında konuşan Edirne Esnaf ve Sanatkarları Odalar Birliği (EDOSOB) Başkanı Kemal Cingöz; Bulgaristan’dan gelen vatandaşların Edirne esnafının ekonomisine katkısı olduğunu söyleyerek, şöyle konuştu:

“Esnafın ekonomisinin yüzde 80’ini ayakta tutan Bulgar vatandaşlar. Edirne esnafının bunun kıymetini bilmesi lazım. Geliyorlar diye fiyatları arttırmamaları lazım. Zarar etmesinler ama aşırı kar gütmeden dolayı fiyatları şişirirlerse yarın öbür gün Bulgaristan’dan gelen vatandaşlar başka yere giderler, gitmesini de bilirler.”

"TÜRKİYE'NİN EN ŞANSLI İLİ EDİRNE, BAŞKA YERDE BÖYLE MÜŞTERİ POTANSİYELİ YOK"

“Esnaf arkadaşlardan istirhamım bunun kıymetini bilsinler” diyen Cingöz “Türkiye’de en şanslı il Edirne. Çünkü sınır kentinin olma avantajını yaşamaktadır. Başka yerde böyle müşteri potansiyeli yok. Edirne derken Meriç, Havsa, Süloğlu falan yararlanamıyor. Bir nebze Keşan yararlanıyor.

"100 KİLOMETRE ÖTEDE ÇORLU VAR"

Hiçbir şey alternatifsiz değildir. Bırak Türkiye’yi dünyada değil. 100 kilometre ötede Çorlu var. Kaldı ki Çorlu’nun potansiyeli bizden daha geniş. Geçmişte yapılan yanlışlıkların bedelini çok ağır olarak Edirne esnafı ödedi.”

"TL İKİNCİ PARA KONUMUNA DÜŞMÜŞ"

Fiyat etiketleri üzerinde sadece rakamların yazdığının, bunun da yabancıları aldattığının sorulması üzerine Cingöz, şu yanıtı verdi:

“O yüzden fiyat etiketlerinde Leva mı, TL mi, başka para birimi mi; belirtilmesi gerekiyor. Aslında yazan fiyat etiketi TL’dir. Çünkü Türkiye’de yaşıyoruz. Fiyat tabelalarına ‘TL’ işareti konulmalıdır. Bunun girdi maliyetleri dolarla artıyorsa ona göre Türk lirası ile esnaf etiket asmalı. Ama ne gariptir ki, TL ikinci para konumuna düşmüş. Bankalarda mevduatlara bakıldığında yüzde 58 yabancı para birimi, yüzde 42 Türk lirası”

 

Kaynak: anka