GÖKHAN TUZLADAN

Edirne’nin İpsala ilçesine bağlı Sarıcaali, Paşaköy, Balabancık, Sultanköy ve Büyükaltıağaç köylerinde etkili olan dolu yağışı, binlerce dekar ekili çeltik arazisine zarar verdi.

Sabaha karşı saat 04:00’da başlayan ve yaklaşık 10 dakika süre ile etkili olan dolu yağışı, tarlalara zarar verdi. TARSİM ve Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri, bölgede hasar tespit çalışmalarına başladı. CHP Edirne İl Başkanı Fevzi Pekcanlı da bölgeye giderek üreticileri dinledi.

Yaraların en hızlı şekilde, siyasi ayrım yapılmadan sarılması gerektiğini belirten Pekcanlı; bölge milletvekillerini bölge insanına destek olmaya çağırdı.

İpsala Belediye Başkanı Abdullah Naci Ünsal ise şunları söyledi:

"Bu yangını söndürmek için TARSİM’li olan var olmayan var. Malı hiç sigortalı olmayan da var. Burada üç vekil birden birleşip burasının büyük afet geçirmiş olarak kabul edilip, herkese belli miktarlarda yardımların yapılması lazım. Tohum yardımı olabilir, para yardımı olabilir."

İpsala Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Darcan ise yaşanan dolu felaketinin 10 bin dekardan fazla bir arazide etkili olduğuna dikkat çekip, şu açıklamayı yaptı:

“Sarıcaali köyümüzde 7-8 bin dönüm gibi görünüyor. Tam tespitler bu hafta sonuna kadar yapılacak. Balabancık’ta bin-bin 500 dönüm kadar zarar var. Sultanköy, Paşaköy ve İpsala’da var. Bunların parsel parsel tespitleri yapılacak. Güzel olan şu. Bütün vekillerimiz, il müdürlüklerimiz burada ve konuya vakıf. Konuyu tamamen takip ediyoruz. Ne gerekiyorsa raporlarımızı tutacağız, üst tarafa bildireceğiz ve girişimlerimizi yapacağız. 10 bin dönümün üzerinde hasarımız var onlar da parsel parsel belli olacak zaten. Sabah gezdik biz bölgeyi yüzde yüz hasar olan yerlerimiz de var yüzde elli olan bölgelerimiz de var. Bunlar hepsi tek tek tespit edilecek. Burada gece dolu yağışı hiç görülmemiş şimdiye kadar. 70 yaşında, 80 yaşında olan insanlarımız hiçbiri böyle afet ve dolu görmemiş.”

Sarıcaali Köyü Muhtarı Hamit Korkan ise “Çok şiddetli bir dolu yağışı oldu ve 16 dakika kadar sürdü. Çok yoğun yağdı, hiçbir şey bırakmadı. İlk defa gece dolu yağdığını gördük. Büyüklerimiz gece yağmazdı derlerdi” dedi.

Edirne Köy Kooperatifi Köy-Kop Başkanı Ahmet Erken, yaraların sarılması için ellerinden en hızlı bir şekilde hareket edeceklerini söyledi. Erken şöyle konuştu:

“Gece 04.00'de 16-17 dakika sürdü. Sarıcaali, Paşaköy, Balabancık, Sultanköy kısımlarında 10 bin dönümlük araziyi dolu vurdu. Şu anda Edirne bölgesinde 520 bin dönüm ÇKS’li çeltik arazimiz var. Bunun yüzde 50’si hasat edildi ama bu bölgeler kooperatif ortakları olduğu için geç kalan bölgeler. Genellikle yeni hasada başlandı ama gördüğünüz gibi gerçekten çok vahim bir durum. Bunu gerekli yerlere ileteceğiz. Acil ve hızlı bir şekilde çözüm üretmemiz ve gerekli kooperatif ortaklarını yaralarının bir an önce sarılmasını talep ediyoruz. Hiçbir üreticimiz mağdur kalmaz. Burada hiçbir politik şey yok. Gerçekten çok zor bir durum. Şu anda konuşamayacak durumda olduk. Ama inanıyorum bu yaralarda sarılır. Devletimiz güçlüdür gerekli yardımlarında yapılacağına inanıyoruz.”

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

* İpsala Belediye Başkanı Abdullah Naci Ünsal

* İpsala Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Darcan

* Köy muhtarı Hamit Korkan

* Edirne Köy Kooperatifi Köy-Kop Başkanı Ahmet Erken

* Dolunun Vurduğu Tarla

 

Kaynak: anka