GÖKHAN TUZLADAN

Edirne Muhtarlar Derneği'nin genel kuruluna katılan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, kentte devam eden altyapı çalışmalarının yanında genel temizlik ile ilgili vatandaşların da üzerine düşen sorumluluklar olduğunu belirtti. Gürkan, temizlik konusunda herkesi duyarlı olmaya davet etti.

Kent genelinde çöp konteynerleri, çöp kovaları ve benzeri birçok ekipman bulunduğunu ancak vatandaşın çevresini kirletmek adına anlamsız şeyler yaptığını söyleyen Gürkan, “Bir yeri temizleyerek temiz tutamazsınız. Burada vatandaşın duyarlı olması gerekiyor. Konteyner koymak elbette bir çözüm, ama bunu vatandaşın yapması lazım” dedi.

Vatandaşın sayfiye alanlarını temiz tutmadığını gelişi güzel çöpleri ortalıkta bıraktığını belirten Gürkan, “Nehir kenarlarını ne için açmaya çalışıyoruz? Vatandaşlarımız daha keyifli saatler geçirsin daha doğal ortamda zaman geçirsin diye açıyoruz. Ama siz orada yediğinizi, içtiğinizi nehrin içine atarsanız olmaz. Bunu ne Edirne Belediyesi ne çevre müdürlüğü temizleyebilir. Dünya’da hiçbir belediyenin bunu temizleme şansı yok” diyerek suni gölet çevresinde de vatandaşın yediği çekirdeği yerlere attığını, şişeleri sağa sola fırlattığını ifade etti.

Bu tür davranışların Edirnelilere yakışmadığını belirten Gürkan daha sonra şöyle konuştu:

“Edirne’ye, Edirnelilere yakışıyor mu? Meriç kenarında çöp kovalarını yakıyor benim vatandaşım. Yakışıyor mu bu Edirnelilere? Kırıyor, parçalıyor piknik ünitelerini, masaları aynı şekilde parçalıyor. Çocuk oyun gruplarını aynı şekilde. Hakikaten Edirnelilere yakışmıyor. İnsan olana yakışmıyor. Bir şeylere ya da birilerine kızarak kamu mallarına zarar vermek kimseye bir şey kazandırmaz. Onların parası yine sizin cebinizden çıkıyor. Meriç kenarındaki düzenlemeler insanlar eşiyle, dostuyla, çocuğuyla güzel zaman geçirsinler diye yapılıyor. Biz nehir kenarında her piknik yapanın peşine adam koyamayız ki hepsinin başına adam dikemeyiz ki! Herkes kendi temizliğini yapsa bu şehir pırıl pırıl olur. Böyle bir düzen böyle bir şehir yok. Kimse kusura bakmasın alınan da alınsın. Biz şehrimizi temiz tutacağız. Belediye’de bunun üzerine gerekenleri yapacak. Ama siz her yere yediğinizi içtiğinizi bırakırsanız bunu temizlemek mümkün değil. Şöyle bir mantık var ben vergi veriyorum belediye temizlesin böyle bir mantık yok.”

 

Kaynak: anka