AYHAN ÇİMENDAĞ

Covid-19 salgını ile benzer belirtileri gösteren gribe karşı aşılar eczanelere gelmeye başladı. Denizli Eczacılar Odası Başkanı Osman Özdemir, SGK’nın bazı koşullarda grip aşısı bedelini geri ödediğini belirtti.

Havaların soğuması ile grip sezonunun da başladığına dikkat çeken Özdemir, “Gribin Covid-19 ile aynı belirtileri göstermesi ise hem sağlık çalışanları hem de vatandaşlar açısından kötü bir durum. Öncelikle grip olan vatandaşların, hastalığı Covid-19’dan ayırması için PCR testi olması şart. Grip, korona virüsle aynı semptomları gösterdiği için karışıklık olma ihtimali çok yüksek. Kronik hastalığı olanlar, sağlık çalışanları, bağışıklık sistemi zayıf olanlar ve kalabalık ortamlarda fazla bulunanların grip aşısı olmalarını tavsiye ediyorum” dedi.

“BU DÖNEMDE SAĞLIKLI BESLENMEK ÖNEMLİ”

Gripten korunmak için sağlıklı beslenmenin de önemli olduğunu vurgulayan Özdemir, “Bu dönemde sağlıklı beslenmek oldukça önemli. Mevsim meyve ve sebzelerini tüketmekte fayda var” değerlendirmesini yaptı. Özdemir, Sağlık Uygulama Tebliği’nde yer alan grip aşısı geri ödeme koşullarını için de şu bilgileri verdi:

“2.4.3.B Grip aşısı bedeli 65 yaş ve üzerindeki kişiler ile yaşlı bakımevi ve huzurevinde kalan kişilerin bu durumlarını belgelendirmeleri halinde sağlık raporu aranmaksızın geri ödenecek. Gebeliğin ikinci veya üçüncü trimesterinde olan gebeler, astım dahil kronik pulmoner ve kardiyovasküler sistem  hastalığı olanlar, diyabet dahil herhangi bir kronik metabolik hastalığı, kronik renal disfonksiyonu, hemoglobinopatisi veya immün yetmezliği olan veya immünsupresif tedavi alanlar ile 6 ay-18 yaş arasında olan ve uzun süreli asetil salisilik asit tedavisi alan çocuk ve adolesanların hastalıklarını/gebelik durumunu belirten sağlık raporuna dayanılarak tüm  hekimlerce her eylül ile şubat dönemleri içerisinde reçete edildiğinde bir defaya mahsus olmak üzere karşılanır.

2021 dönemi için, mevsimsel grip aşılarının dağıtım kanalları aracılığıyla eczanelerimizden teminine başlanmıştır. Sanofi firması adına ruhsatlı Vaxigrip Tetra aşısının perakende satış fiyatı 117,17 TL’dir. Abbott firması adına ruhsatlı Influvac Tetra aşısının perakende satış fiyatı 85.12 TL’dir. Vaxigrip aşısının bedeli, kronik rahatsızlığı ve 65 yaş üstü vatandaşlar ve özel durumlarda SGK tarafından RRS üzerinden reçeteye yazıldığında ödenmektedir. Influvac aşısı, SUT eki bedeli geri ödeme kapsamında değildir. Yani vatandaşlar ücretiyle alarak yaptırabilirler. Sonbahar dönemi, yani eylül-kasım ayları arası grip aşısı yapılması adına en doğru ve etkili zamanlardır.”

 

Kaynak: anka