DAVUT GÜLEÇ

Doğal Hayatı Koruma Derneği (DHKD) Genel Başkanı Mehmet Yakuter, mevcut iktidarın doğa ve çevreyi koruma yerine "yağmacılığı" benimsediğine dikkat çekti ve “Türkiye doğası son 10 yılda korkunç tahribat aldı” dedi.

Doğaseverler ile ornitoloji kuşbilimcilerin yakından tanıdığı ancak 2010 yılında ekonomik nedenlerle kapatılan derneği, Kayseri merkezli olarak 6 Nisan 2021’de yeniden canlandırdıklarına dikkat çeken Yakuter, doğanın aşırı tahrip edilmesi nedeniyle zor görevlerle karşı karşıya olduklarını ifade ederek yaşanalar hakkında şunları söyledi:

“Şunu iyi biliyoruz ki Türkiye doğası son 10 yılda korkunç tahribat aldı. İş başında olan İktidarın doğa ve çevre konularında bir anlayışı, mantığı ve koruma politikaları yok. Maalesef yağmacılığı benimsemiş bir anlayışla karşı karşıyayız. İkizdere ve HES'ler bunun apaçık örneği. Mevcut iktidar başlıca rekreasyonel kaynakların yok edilmesini öngören bir anlayışı temsil ve icra ediyor.”

İŞBİRLİĞİ ÇAĞRISI YAPTI

DHKD’nin daha önce aktif olduğu yıllardaki gibi doğasever kuşbilimci akademisyenlerle üst düzeyde çalışma hedeflediğine de vurgu yapan Yakuter, Türkiye genelinde doğa ve çevre korumasında ve ornitoloji alanında uzmanlara temsilcilikler vermeyi planladıklarını açıkladı.

Doğaseverlere DHKD çatısında mücadele vermeye çağıran Mehmet Yakuter, şu çağrıyı yaptı:

“DHKD, Türkiye'nin olağanüstü zengin bitki ve hayvan türleri ile bunların doğal yaşam alanlarının değerinin farkına varılması, koruma altına alınmasını istemektedir. Bu amaçla; koruma projeleri yürütmek, ilgili yasaların uygulanabilmesi için lobi faaliyetleri sürdürmek, kamuoyu, yerel ya da merkezi yöneticiler ve şirketlerle işbirliği yapmak zorundadır. DHKD’yi bir aile olarak görmenizi, çevre ve doğal yaşamı korumada bizlere yardımcı olmak için aramıza katılmanızı istemekteyiz.”

 

Kaynak: anka