Didim Belediyesi tarafından bu yıl ikinci kez gerçekleştirilen Lavanta Festivali, şölen havasında gerçekleşti. Binlerce vatandaşın katıldığı festival, renkli görüntülere sahne oldu.

Didim Belediyesi tarafından 2015 yılında 54 bin metrekare üzerine kurulan Akköy Tıbbi Aromatik Bitkiler ve Süs Bitkileri Üretim Fidanlığı'nda yetiştirilen lavantaların hasadı bu yıl da geçen yıl olduğu gibi festival eşliğinde yapıldı.

Festivale, Didim Belediye Başkanı A.Deniz Atabay,  Cumhuriyet Halk Partisi Aydın İl Başkan Yardımcısı Serkan Doğan, Dilaver Demir, İl Sekreteri Okan Kılıç Cumhuriyet Halk Partisi Didim İlçe Başkanı Nurettin Koçak, Kuşadası Belediyesi Meclis Üyesi Emre Fazlılar, Kuşadası Belediyesi Başkan Yardımcısı Oğuzhan Turan, Didim Belediyesi Başkan Yardımcıları E.Öznur Gündoğdu, Yusuf Deveci, Zeynel Şener Didim Esnaf Odası Başkanı Şerif Erul, Didim Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali İhsan Kubaliç, Didim Ziraat Odası Başkanı Hilmi Yıldırım, Didim’deki sivil toplum kuruluşları, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ve Didimli vatandaşlar katıldı.

Festival alanını dolduran binlerce vatandaş, geçirdikleri özel anları, lavanta tarlalarının oluşturduğu eşsiz manzarada fotoğraf çektirerek ölümsüzleştirdi.

Festivalin açılış konuşmasını gerçekleştiren Didim Belediye Başkanı A.Deniz Atabay, sahneye iki minik kız çocuğu ile çıktı. Atabay, sözü minik kızlara bırakırken, kızların başlatmış olduğu kampanya ile ilgili "Evleri Alın Ormanları Verin" sözü büyük alkış topladı.

Konuşmasına pandemi tedbirlerinin uygulanmaya devam etmesinin önemine vurgu yaparak başlayan Başkan Atabay, festival programında yapmak durumunda kaldıkları değişikliklere değindi. Başkan Atabay, şunları söyledi: 

"Sevgili dostlar, ülkemizin birçok bölgesinden kalktınız geldiniz. Çok da iyi duyuru yapamamıştık. Çünkü her şey çok hızlı ve belirsizlikler içinde oldu. Bu süreç içerisinde aldığımız güzel kararlar vardı programımız için, bu gece için ve bundan sonraki iki gün için ama arada tasarruf tedbirleri geldi. Ankara’dan sayın Cumhurbaşkanlığından tabî ki devletimiz bir düzen içerisinde yönetildiğinden bizde gelen tasarruf tedbirlerine hemen uyarak programımızı ona göre hazırladık. Bugün öğleye kadar her şey iyiydi. Saat 2 - 2,5 civarlarında Valilikten sayın Valimizin imzasıyla bildiri geldi. Ona tabi muhakkak ki düşünülmüş çalışılmış üzerinde alınması gereken kararlar olduğu için o kararları alıp bizlere tebliğ ettiler. Bizde bu akşamki programımızın açılışını böyle sade bir birlikteliğe dönüştürmek mecburiyetinde kaldık. Dönüştürdük, dönüştürmemizde doğaldır. Belki şunu gösterdik burada yüksek sesle müzik olacaktı, sanatçılarımız olacaktı. Belki bu pandemi olayından dolayı destek vermek mecburiyetinde olduğumuz toplumumuz çalışan kesimlerinden özellikle sanatçılara destek amacıyla, lokal sanatçılarla burada bir beraberlik ve birliktelik yapacaktık sizler için, ama olmadı onların çalıştığı yerlere gideriz orada onlara desteğimize devam ederiz.” 

Festivale katılanlara teşekkür eden Başkan Atabay, konuşmasını şöyle sürdürdü: 

“Burada şöyle bir sadelik şöyle bir yalınlık ve içtenlik çıktı ortaya. Hepimiz birbirimize daha çok bakmak, daha çok dokunmak, daha çok temas edebilmek imkanını gördük. Beden dillerimizi daha iyi anlayabildik. O sessizlik içinde aslında hepimizin vücudundan gözlerinden inanılmaz bir enerji, çıkıyordu. Ben buna bizzat şahit oldum. Baktığım her yüze baktığım her gülen yüze,  baktığım zaman burada gördüm. Ben içtenlikte bir defa vakit ayırıp geldiğiniz için sizlere sonsuz teşekkür ediyorum. Ben ve ekip arkadaşlarım adına. Bu gerçekten geniş bir alan içerisinde doğa ile beraber yaptığımız çalışmaları size sunabilme çalışmasıydı. O kadar kolay bir şey değil naif olmak lazım, o gezdiğimiz lavanta tarlalarını ezmememiz lazım, onlardaki o güzelliği o hissi sizlere de aktarabilmemiz için. Bunu da çok yapay bir şekilde abartarak sunmamız gerekiyordu. Bilemiyorum başarılı olduk mu, Başarılı olamasak bile en azından birbirimizin yüzüne bakarak 2 yıl sonra görme imkanı yaşama imkanı duyduk. Ben kişisel olarak bundan çok mutluyum sizlerinde mutlu olduğunu anlıyorum. Sizlere çok teşekkür ediyorum. Bu uzun ve ince bir çalışmaydı. Bu park bahçeler bölümümüzde çalışan özellikle bayan arkadaşlarımıza ben çok teşekkür ediyorum sıcağın altında çok itinayla ısrarlı bir şekilde çalıştılar. Görevlerini yerine getirdiler. onlarla beraber çalışan arkadaşlarımıza da çok teşekkür ediyorum.

Ama hep şu vardı. Olayları kendi üzerinizden alıp o şekilde götürmeyeceksiniz. Çalışan arkadaşlarınızın emek harcayan arkadaşlarımızın haklarını teslim edeceksiniz. Ben burada bu hakkı teslim etmek istiyorum. Özellikle Kültür Birimimize bağlı olan Kültür Müdürümüz, Kültür Müdürlüğümüzün bağlı olduğu başkanlığımız onlara çok teşekkür ediyorum. Öznur Hanıma çok teşekkür ediyorum gerçekten her çok itinayla gerçekleşti. Onun nezdinde bütün ekip arkadaşlarıma teşekkür ediyorum, sağ olsunlar var olsunlar. Bu sıcağın altında bu hizmeti bize sundular.”

Başkan Atabay, sözlerini şöyle noktaladı:

“Sürekli olarak Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk direktifleri doğrultusunda sonuna kadar sizler için kentimizi koruyacağımıza, savunacağımıza, mücadele edeceğimize, kavga edeceğimize ama asla bu kavga içerisinde hukuktan ayrılmayacağımıza bir kere daha söz veriyorum. Bize uzanan eller hiç önemli değil, sizler varken bu alkış çıkaran eller varken hiç kimse kanun ve nizamı Atatürk ilkelerini savunan insanlara el uzatamazlar dil uzatamazlar uzatmadılar ve uzatamayacaklar bu benim arkadaşlarım adına sizlere verdiğim sözdür. Hepinize katılımlarından dolayı teşekkür ediyorum. Hep beraber tek yürek hiç kimseye ayırmadan hangi ideolojiye inanırsa inansın önemli olan insanı sevmektir, doğayı sevmektir ve memleketimizi sevmektir. Bu üç unsuru kalbinde ve kafasında barındıran herkese selam olsun hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum."

Konuşmaların ardından ziyaretçiler lavanta tarlalarını gezdiler.

Festival, 8 – 9 Temmuz 2021 tarihlerinde saat 10.00 ile 20.00 arasında devam edecek.

 

 

Kaynak: anka