AYHAN ÇİMENDAĞ

Denizli’de Öğrenci Veli Derneği pandemi döneminde yüz yüze eğitimde yaşanan sorunları dile getirdi. Veli-Der Denizli Şube Başkanı Elif Bekci “Milli Eğitim Bakanlığı’nın 1-3 Aralık’ ta gerçekleştirecek olduğu 20.Milli Eğitim Şurası öncesi gerçek sorunlarımızı gündem yapacağız” dedi. 

Milli Eğitim Bakanlığı’nın 1-3 Aralık tarihleri arasında gerçekleşecek olan 20.Milli Eğitim Şurası öncesi açıklama yapan Denizli Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) pandemi döneminde eğitimde yaşanan sorunları açıkladı. Açıklama yapan Veli-Der Şube Başkanı Elif Bekci “Salgında; Yeterli sayıda okul yapımı sağlanmadı. Yeterli öğretmen ataması yapılmadı. Ders süreleri kısaltılmadı. Sınıflar seyreltilmedi. Hijyen, fiziki mesafe, havalandırma ile ilgili önlemler yeterince alınmadı” şeklinde belirtti.

“MEB TARAFINDAN BİR KEZ DAHA YALNIZ BIRAKILDIK”

6 Eylül’de yüz yüze eğitimin başlaması ile birlikte yüzlerce sınıfın karantinaya alındığını belirten Bekci; “Yüz yüze eğitimin başladığı günden bugüne 10 hafta geçti. Yüzlerce sınıf karantinaya alındı. Yüzlerce eğitim emekçisine ve çocuklarımıza Kovid-19 tanısı konuldu. Tespit edebildiğimiz en az 22 eğitim emekçisi salgında yüz yüze eğitimde Kovid-19 nedeniyle yaşamını kaybetti. Hayatını kaybeden eğitim emekçilerinin ailelerinin, meslektaşlarının, öğrencilerinin acısını paylaşan tek bir açıklama dahi yapılmadı. İl il karantinaya alınan sınıfların, Kovid-19 tanısı konulan, temaslı olan öğrencilerin, eğitim emekçilerinin bilgisi paylaşılmadı. Biz veliler, çocuklarımız, öğretmenler, tüm eğitim emekçileri salgında bir kez daha yalnız bırakıldık” dedi.

“170 BİN ÖĞRETMENE İHTİYAÇ VARKEN 15 BİN ÖĞRETMEN ATAMASI YAPILDI”

Salgın boyunca yüz yüze eğitimde yaşanan sorunların düzeltilmediğini ve öğretmen ihtiyacı olmasına rağmen öğretmen ataması yapılmadığını belirten Bekci; “Salgında yeterli sayıda okul yapımı sağlanmadı. Yeterli öğretmen ataması yapılmadı. Ders süreleri kısaltılmadı. Sınıflar seyreltilmedi. Hijyen, fiziki mesafe, havalandırma ile ilgili önlemler yeterince alınmadı. Salgında öğretmen ihtiyacı daha da artmış ve Milli Eğitim Bakanlığı verileri ile en az 170 bin öğretmene ihtiyaç varken yalnızca 15 bin öğretmen atamasının yapılacağı duyurulmuştur. MEB’in yayınladığı öğretmen atama takvimi Eylül 2021 de başlamasına rağmen 15 bin öğretmenin hemen göreve başlatılması yerine Şubat 2022’de göreve başlatılacağı açıklandı. İktidarın ‘her ile üniversite’ politikası çerçevesinde açtığı üniversitelerdeki toplam 110 öğretmen yetiştiren fakülte bulunuyor. Plansız şekilde açılan bu eğitim fakültelerinden her yıl binlerce öğretmen adayı mezun oluyor. Öğretmen adayları üniversitede yalnızca bu mesleği yapabilecek eğitimi aldıkları için atamaları yapılmayınca ciddi sıkıntılar yaşıyor. Ataması yapılmadığı için başka işlerde çalışmak zorunda kalan öğretmenlerden biri olan Fedai Altun 23 yaşında yaşamının en güzel yıllarında elektrik akımına kapılarak hayatını kaybetti. Öğretmenimizin ailesinin, tüm sevdiklerinin acısını yürekten paylaşıyoruz” diye konuştu.

“KAMU VE ÖZEL OKULLAR ARASINDA EŞİTSİZLİK VAR”

Pandemi de yüz yüze eğitimin başlatılmasıyla birlikte okullarda en çok temizlik personeline ihtiyaç duyuldu. Okulların her zamankinden daha hijyenik olması gereken bu dönemde personel sayısının yeterli olmadığının altını çizen Bekci, “Salgında yardımcı personel sayısı daha da artırılması gerekirken okulların kapalı olduğu dönemde İŞKUR tarafından MEB’e 90 bin kadro ayrılmasına rağmen yüz yüze eğitimin devam ettiği dönemde ise yalnızca 42 bin kadro ayrıldı. MEB, 2020-2021 istatistiklerini açıklandı. Kamu okullarında derslik başına düşen öğrenci sayısı 25,5 iken özel okullarda 9,5 olduğu verileri paylaşıldı. Açıklanan veriler kamu okulları ile özel okullar arasında eğitimde yaşanılan eşitsizliğin sağlık hakkı açısından da ne denli ciddi boyutlara ulaştığını ortaya çıkardı. Müfredat seyreltilmedi. Öğrenciler yine tüm müfredattan sorumlu sayıldı. MEB 8. ve 12. Sınıflardan sonra 7. ve 11. sınıflar içinde destekleme ve yetiştirme kursları açılması kararı aldı. Salgında öğrenme kaybı yaşayan milyonlarca öğrenci varken, eğitimde eşitsizlikler son derece derinleşmişken, tüm öğrencilere nitelikli bir telafi programı uygulanması gerekirken sınav merkezli eğitim ısrarla sürdürüldü” dedi.

SERVİS ARAÇLARIYLA OKULLARINA ULAŞMAYA ÇALIŞAN ÇOCUKLAR HAYATLARINI KAYBETTİ

2021-2022 eğitim öğretim yılına sayılı günler kala servis araçları yönetmeliğinin değiştirildiğini söyleyen Veli-Der Şube Başkanı Bekci; “Çocuklarımızın sağlıklı ve güvenli bir şekilde okullara ulaşması fiilen ve hukuken engellendi. Salgına rağmen ulaşımın kamusal, ücretsiz ve kamu görevlileri eliyle gerçekleştirilmesi için adım atılmadı. Kapatılan 17 bini aşkın köy okulu açılmayıp taşımalı eğitime devam edildi. Servis araçları ile okullarına ulaşmaya çalışan Afyon’da 5, Kocaeli’de 4 çocuğumuz hayatını kaybetti.  MEB, taslak ders kitaplarının incelenmesine dönük kriterleri güncelledi. “Milli ve manevi değerler gözetilmeli ve toplumun giyim ve hayat tarzı gerçekliğe uygun yansıtılmalı” muğlak maddesi ile kitap yazarları ve yayınevleri baskı altına alındı” diye konuştu.

 

Kaynak: anka