AYHAN ÇİMENDAĞ

Denizli Aile Hekimleri Derneği Başkanı Bilge Karaomca Ök, 1 Temmuz'da yürürlüğe giren Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'nin geri çekilmesi çağrısı yaptı. Ök, “Ceza yönetmeliği hükümleriyle illerde kurulan bu infaz komisyonları adeta yürütme ve yargının tüm gücünü kullanarak hukuksuz bir yapı olduklarını kanıtlamışlardır. Bu komisyonların dağıtılıp, ceza yönetmeliğinin tamamen iptal edilmesi yegane isteğimizdir" dedi.

Denizli Aile Hekimleri Derneği Başkanı Bilge Karaomca Ök, bugün düzenlediği basın toplantısında; 1 Temmuz 2021’de yürürlüğe giren Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nin geri çekilmesi çağrısı yaptı. Karaomca Ök, şunları söyledi:

“Denizli Tabip Odası olarak 'Ceza infaz yönetmeliği' olarak nitelendirdiğimiz Aile Hekimliği ödeme ve sözleşme yönetmeliğinin iptal edilmesini savunduk. Ayrıca TTB tarafından da yargıya başvurularak iptali istendi. İl dernekleri, sendikalar ve Aile Hekimleri federasyonu ile beraber iş bırakma ve mitingler yoluyla sesimizi duyurmaya çalıştık. Peki ne oldu? Tüm uyarı ve itirazlarımıza kulaklarını tıkayan bakanlık, mecliste verilen önergelere bile cevap vermemiş, adeta sessiz kalmıştır.

Bugün gelinen noktada bu ucube yönetmelik hükümleri doğrultusunda illerde kurulan komisyonlar marifeti ile hukuksuz bir şekilde Aile Sağlığı Merkezi çalışanlarının işlerine son verilmeye başlanmıştır. Bu trajikomik uygulamayı kabul etmedik, etmiyoruz. Başta İstanbul olmak üzere Muş, Hakkâri, Tekirdağ ve Mersin illerinde birçok hekimin sözleşmesi yenilenmemiş işlerine son verilmiştir.

Ancak Aile Hekimleri Federasyonu, İl dernekleri, Tabip Odaları ve Sendikaların yoğun itirazı ile bu seferlik sorun geçiştirilmiş Müdürlükler geri adım atmak zorunda kalmıştır. Fakat görülmüştür ki tamamen yürürlükten kaldırılmadıkça bu ceza yönetmeliği Demokles'in kılıcı gibi Aile Hekimliği çalışanlarının başının üzerinde sallanmaya devam edecektir."

KOMİSYONLARIN DAĞITILMASINI, YÖNETMELİĞİN İPTALİNİ İSTEDİLER

Aile sağlığı merkezlerinin birinci görevinin koruyucu hekimlik ve birinci basamak sağlık hizmetleri olduğunu belirten Karaomca Ök, "Artan iş yükü maalesef bu yükümlülüğü yerine getirmemizde sıkıntı oluşturmaktadır ayrıca artan maliyetler karşısında yetersiz kalan ödenekler aile sağlığı merkezlerine ekonomik olarak sıkıntıya sokmaktadır" dedi. 

Karaomca Ök, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Son 10 yılda yüzde 60 varan gelir kaybı yaşayan ve cezalarla iyice sıkıntıya sokulan sağlık çalışanları yavaş yavaş sistemden kaçmaya başlamıştır. İstifa edenler, emekliliğini isteyenler günden güne artmaktadır. Ceza yönetmeliği hükümleriyle illerde kurulan bu infaz komisyonları adeta yürütme ve yargının tüm gücünü kullanarak hukuksuz bir yapı olduklarını kanıtlamışlardır. Bu komisyonların dağıtılıp, ceza yönetmeliğinin tamamen iptal edilmesi yegane isteğimizdir. O güne kadar mücadelemize devam edeceğiz, tüm gücümüzle Aile Hekimlerinin ve çalışanlarının yanında olduğumuzun bilinmesini isteriz."

Kaynak: anka