Denizli’nin Tavas ve Kale ilçelerini kapsayan Tavas Ovası’na kurulmak istenen mermer ocağı bölge halkı tarafından protesto edildi. Protestocu vatandaşlar, taç ocağı için düzenlenen halk bilgilendirme toplantısının yapılmasına izin vermedi. Konuyla ilgili açıklama yapan Büyük Menderes İnisiyatifi Sözcüsü Mustafa Çallıca, “Bazı yerlerde yaşam alanlarına, konuta 90 metreye kadar yakın ruhsat verilmiş. Konutun dibinde yani. Neredeyse iki komşu arası bile 100 metre olan mahallelerimiz var bizim” dedi.

Nikfer ve Ovacık mahallelerinde dün yapılan halk bilgilendirme toplantısında vatandaşlar, toplantıyı ve mermer ocağını protesto ederek firma yetkililerinin toplantı yapmasını engelledi. 16 bin dönümlük araziyi kapsayacak olan mermer ocağını istemediklerini belirten köylüler, bu taleplerini de tutanak altına aldırdı. Firmanın, diğer mahallelerde de halkı bilgilendirme toplantısı yapacağı öğrenildi.

“KARAR ALANLAR VE UYGULAMAK İSTEYENLER TAVAS’I ÇOK SEVİYOR”

Konuyla ilgili açıklama yapan Büyük Menderes İnisiyatifi Sözcüsü Mustafa Çallıca, “Denizli'nin Tavas Ovası, ilçe bazında en büyük ovalarımızdan. Denizli’de karar alanlar ve uygulamak isteyenler sanırım Tavas’ı çok seviyor. Öncelikle Avdan’da termik santralin kurulması için bir çalışma vardı. Tavas’taki muhtarlıktan, vatandaştan hatta tüm Denizli’deki vatandaşların duyarlılığıyla bu projeden, bu çalışmadan vazgeçildi. Bu yetmedi, arkasından Altonova, Solmaz ve Seki mahallelerinde jeotermal enerji santraline giden bir süreçle JES kuyuları planlandı. Bunda da gene biz, bu platformla, bu çalışmalarla bölgedeki bütün anayasal hak ve hukukumuzu kullanarak davalar açtık. Davalar kazanıldı, bu konuda herhangi bir atılım şu an yok” dedi.

“10 BÖLGEDE, 16 RUHSAT ALANINDA OCAK KURULMAK İSTENİYOR”

Çallıca, “Bunlar yetmezmiş gibi tam da yeni yıla girdiğimiz bugünlerde şu an için gündeme gelen, Tavas’ın ve Kale’nin 10 bölgesinde, 16 ruhsat alanında halkın katılımı toplantısı yapılacak. Dün biz, TMMOB İKK sekreterimiz Mehmet Bey ve arkadaşlarımla alandaydık. Tavas’ın ilk halkın katılımı toplantısı olan Ovacık’tan sonra Nikfer’de toplantıya katıldık. Her 2 mahalle sakinleri, 'Bölgemizde mermerle ilgili, ormanlarımıza zarar veren, geleceğimizi tüketen, sularımızın yok olmasına yol açan bir çalışmayı asla istemiyoruz' dediler ve vatandaşlar istemediğini tutanaklarla belirtiler” diye konuştu.

“BAKANLIK 16 BİN DÖNÜME RUHSAT VERDİ”

Çallıca, “O bölgede şu an itibariyle bakanlık 16 bin dönümlük alana ruhsat vermiş. Bu 16 bin dönümlük alanın büyük bir çoğunluğu orman alanı, bir kısmı ise tarım alanları. Ve bu bölgede 16 bin dönümlük alanın 13 bin dönümü, yani hemen hemen tamamına yakın alanda da ÇED süreci başlıyor. Halkın katılım toplantıları yapılıyor. O bölgede toplam mermer üretimi bir yılda 28 milyon metreküp olarak planlanıyor” dedi.

“EVLERLE ARASI 90 METRE”

Çallıca, “Bazı yerlerde yaşam alanlarına, konuta 90 metreye kadar yakın ruhsat verilmiş. Konutun dibinde yani. Neredeyse iki komşu arası bile 100 metre olan mahallelerimiz var bizim. Bu ocakların bazıları 10 yıl süreli, bazıları 40 yıl süreli. Eğer günü geldiğinde de uzatılmaz ise” diye konuştu.

“HER GÜN BİN TON SU KULLANILACAK”

Yaz aylarında kuraklık ve susuzlukla karşı karşıya kalınan Tavas Ovası’nda önceliğin susuzluk ve tarım olması gerektiğini vurgulayan Çallıca, “Bu bölgede bu kadar kuraklık, susuzluk varken, en öncelik gıda iken, tarım iken bu tesisler projede anlatılanlara göre her gün bin ton su kullanacak. Şu an Tavas’ın birçok mahallesinde içme-kullanma suyu yok. Dün muhtarlarımızın çoğu ile görüştük. Yaz aylarında başka yerlerden tankerlerle içme suyu taşındığı söyleniyor. Böyle bir ovada, böyle bir bölgede, en büyük su kaynaklarını oluşturan ormanları ve bölgeyi yok eden mermer ocaklarının yapılmasına karşı vatandaş bilinçli. Daha önceki yaşanmışlıklar var. Bölgesindeki, Türkiye'deki, dünyadaki yaşanmışlıklar var. Muhtarların öncülüğünde, ziraat odası başkanlarının desteğiyle, alanda devletin yetkililerine ama resmi ama kayıt altında tutanakla itirazlarını söylüyorlar. Biz de gönüllü çalışanlar olarak her zaman doğaya sahip çıkanlarla beraberiz. Onların yanındayız” dedi.

Kaynak: anka