Tepebaşı Belediyesi’nin ev sahipliğinde faaliyetlerini sürdüren Katadrom Kültür Sanat Derneği, hazırladığı “Demans Dostu Toplum İçin Öneriler – Sanat İyileştirir” adlı animasyon film ile Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdi.

Tepebaşı Belediyesi, Alzheimer hastalığına karşı bilgilendirici ve farkındalık ortaya çıkartacak çalışmalar gerçekleştirmeye devam ediyor.

Melih Savaş Yaşam Köyü’nde faaliyetlerine devam eden Katadrom Kültür Sanat Derneği de Alzheimer hastaları ve demanslı bireyler için Türkiye’de ilk niteliği taşıyan “Demans Dostu Toplum İçin Öneriler – Sanat İyileştirir” animasyon filmi hazırladı.

2019 yılında Tepebaşı Belediyesi'yle Art Colony için iş birliğinde başlayan çalışmalar neticesinde ortaya çıkan filmde, kültür ve sanat etkinliklerinin, doğrudan demanslı kişiler ve Alzheimer hastaları için faydalı olduğunu fikrinden yola çıkıldı.

İlk olarak Demans Dostu Sanat ve Sinema Rehberi hazırlanırken, rehberdeki temel bilgiler, kısa animasyon filminde de izleyicilere sunuldu. Animasyon filmi hazırlanırken, demanslı kişilerin kültürel ve sanatsal faaliyetlere dahil edilmesi amaçlandı ve hedef kitle belirlendi. Ailelere, bakıcılara, hastanelere ilgili kurumlara, "Kültür İyileştirir", "Sanat İyileştirir", "Dahil Olun, Dahil Edin" mesajının iletilmesi de proje hedeflerinden bir tanesi.

Animasyon film ayrıca kültür ve sanat üreticilerine, kültür merkezlerine, sinemalara, sanat salonlarına, etkinlik üreticilerine, "Demans hastalarının, yaşlıların ihtiyaçlarını göz önünde bulundurun, onları dahil edin" mesajı da taşıyor.

“FARKINDALIK YARATMASINI UMUYORUZ”

Katadrom Kültür Sanat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yıldırım, yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

“Genel olarak bu rehber ve animasyon film yardımıyla demans konusunda toplumsal duyarlılığı ve bilinci artırıp, demanslı kişi ve çevresini desteklemeyi ve demanslı bireylere yaşamlarını rahat idame edebilecekleri alanlar yaratmayı hedefliyoruz. Türkiye'de demans konusunda çalışma yürüten pek çok kurum mevcut ama bu rehber kültür-sanatla demans ilişkisine odaklanan ilk çalışma sayılabilir. En azından bir başlangıç olmasını, bir farkındalık yaratmasını umuyoruz. Geçmişte, sinemada görme engelliler için filmlere açıklamalı seslendirme, işitme engelliler için açıklamalı altyazılar ve işaret dili yerleştirmesi kimsenin ilgilenmediği, çok az kişi ve kurumun çalışma yürüttüğü alanlardı. Biz o dönemde de Boğaziçi Üniversitesi GETEM ortaklığıyla görme ve işitme engelliler için film hazırlayıp gösterimler yapardık. Bugün geldiğimiz noktada toplumsal duyarlılığın yanı sıra tüm sinema ve TV içeriklerinde görme ve işitme engellilerin erişilebilirliği yasayla da güvence altına alındı. Demanslı kişi, Alzheimer hastaları ya da ileri yaştaki kişiler için de böyle bir süreç yaşayacağımıza, ileride yıllarda ‘Demans Dostu Mekan’ ya da ‘Demans Dostu Etkinlik’ kavramlarının yaygın olarak kullanılacağını düşünüyoruz.”

BAŞKAN ATAÇ’TAN TEŞEKKÜR

Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç da Katadrom Kültür Sanat Derneği’nin çalışmasının örnek teşkil ettiğini belirterek, “Tepebaşı’nda yıllardır Alzheimer hastalığına karşı farkındalık yaratacak örnek işlere imza atıyoruz. Melih Savaş Yaşam Köyü’nde hizmet veren Alzheimer Konukevimiz, bunun en somut örneği. Katadrom Kültür Sanat Derneği de bu alanda çok nadide bir işe imza attı. Ortaya çıkarılan ‘Demans Dostu Toplum İçin Öneriler – Sanat İyileştirir’ animasyon filmi de ülkemizde bu farkındalığın daha iyi noktalara ulaşmasına hizmet edecektir. Emeği geçenlere teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.

Demans Dostu Toplum için Öneriler - Sanat İyileştirir Animasyon filmi, “KatadromArt” ve “tepebasibld” adlı Youtube kanallarından izlenebiliyor.

 

 

Kaynak: anka