METİN YOKSU

Batman'daki kayıp yakınları yasakların ardından 500'üncü kez bir araya geldi. Kayıp yakınları adına konuşan Yunus Bağış, "Yıllardır iktidarda olan hükümet ne yaptı? Kayıp iddialarını etkin, şeffaf ve bağımsız biçimde soruşturdu mu? Cezasızlık ile mücadele etti mi? Kayıp yakınlarının umutlarının mutlak biçimde yok eden zamanaşımı sorununun ortadan kaldırdı mı? Maalesef hayır" dedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi'nin Cumartesi Anneleri ile birlikte düzenlediği “Kayıplar bulunsun failler yargılansın” eylemi 500’üncü haftasına girerken anneler 95 haftanın ardından yeniden Gülistan Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde toplandı. Kayıp yakınları 4 Kasım 2016 tarihinde eylemleri OHAL gerekçesiyle yasaklandıktan sonra iki yıl sokağa çıkamadı. Cumartesi Anneleri 25 Ağustos 2018 tarihinde yeniden bir araya gelebildi. 405’inci haftada yeniden eylemleri yasaklanan Cumartesi Anneleri 95 haftadır kayıpların akıbetini üç metrekarelik koridorda aramayı sürdürdü. 95 haftanın ardından 500’üncü haftada Cumartesi Anneleri ile insan hakları savunucuları yeniden İnsan Hakları Anıtı önünde toplanarak “Adalet ve hakikat” mücadelesinde ısrarcı olacaklarını açıklayarak kayıpların akıbetini sordu.

YASAKLARIN ARDINDAN ANIT ÖNÜNDE BİR ARAYA GELDİLER

Nasıroğlu İş Merkezi’nde bulunan şube binasından İHD önlükleri ile çıkarak sessiz yürüyüş gerçekleştiren kayıp yakınları ve insan hakları savunucuları Gülistan Caddesi’nde bulunan İnsan Hakları Anıtı önünde toplandı. “Kayıplar bulunsun failler yargılansın” pankartının açıldığı eylemde kayıpların fotoğrafları taşındı. Batman Barosu Yönetim Kurulu Üyeleri, Sağlık ve Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Batman Şubesi Eş Başkanı Deniz Topkan da eyleme destek verdi.

Eylemde ilk olarak İHD Batman Şubesi Eş Başkanı Devran Yıldız konuştu. 500 haftadır yaz kış demeden bir araya geldiklerini ve ailelerin taleplerini dile getirdiklerini söyleyen Yıldız, yasakların ardından yaptıkları başvurularının yanıtsız kalmasının sevindirici olduğunu vurguladı.

‘KAYIPLARIMIZI UNUTMAYACAĞIZ’

İHD Batman Şubesi'nden Yunus Bağış ise, Türkiye'de güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındıktan sonra varlığı inkâr edilen ve kendilerinden bir daha haber alınamayan insanların aileleri ve hak savunucuları olarak 31 Ocak 2009 tarihinden beri her Cumartesi düzenledikleri “Kayıplar Bulunsun, Failler Yargılansın” barışçıl anma eylemi için 500’üncü kez bir arada olduklarını söyledi.

Cumartesi Anneleri’nin kayıpların akıbetini aramasına karşı iktidarın sessiz kaldığı eleştirisinde bulunan Bağış şunları söyledi:

“Peki buna karşın, yıllardır iktidarda olan hükümet ne yaptı? Kayıp iddialarını etkin, şeffaf ve bağımsız biçimde soruşturdu mu? Cezasızlık ile mücadele etti mi? Kayıp yakınlarının umutlarının mutlak biçimde yok eden zamanaşımı sorununun ortadan kaldırdı mı? Maalesef hayır. Ne AİHM kararları yerine getirildi, ki hala getirilmiyor ne de Kayıplar Sözleşmesi imzalandı. Buna rağmen yıllardır sürdürülen barışçıl, demokratik eylem lekelenmeye ve yasaklanmaya çalışılmaktadır. Cumartesi Anneleri, Türkiye’nin en demokratik, şeffaf ve barışçıl eylemini gerçekleştiriyorlar. Evrensel insan hakları ilke ve değerlerine dayanan çok yalın ve net kuralları var. Bu güçlü nitelikleri eylemin araçsallaştırılmasına hiçbir şekilde izin vermez. Tıpkı burada 500 hafta vermediği gibi…  Cumartesi Annelerinin haykırışının bir kez daha kulakları sağır ettiği noktadayız. Bu hafta da diğer bütün haftalarda olduğu gibi 'kayıplarımızı bulun, failleri yargılayın!' diye haykıran annelerin sesine ses vereceğiz. Annelerin yılmaz mücadelesine omuz vermek için toplanan bizler, kardeşlerimizin, ağabeylerimizin, ablalarımızın, babalarımızın akıbetini sormak için bir aradayız.”

 

Kaynak: anka