ALİ GÜRELİ

CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, Adana'da fırıncı ve kuyumcu esnafının dertlerini dinledi. Şevkin, fırıncının "Günde 5 ekmek alan 2’ye, 3’e düşürdü", kuyumcunun da "Eskiden düğün yapacak bir kişi 400 gram altın alırdı, şimdi 100 gram dahi alınamıyor" sözleri karşısında; "Vatandaş da esnaf da çaresiz. Ne fırıncı ne de kuyumcu satış yapamıyor” açıklamasını yaptı. 

CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, Adana’nın Dağlıoğlu, Bey ve Havuzlubahçe mahallelerinde; esnafın ve vatandaşların sorunlarını dinledi.

"100 LİRALIK BİR ÇUVAL UN 190 LİRA OLDU"

Dağlıoğlu Mahallesi'nde faaliyet gösteren Eser Kardeşler Ekmek Fabrikası işletmecisi Yaşar Eser, "İşler nasıl?" diye soran Şevkin'e artan maliyetlerle ilgili şikayetlerini dile getirip, şunları söyledi:

“Vatandaşın alım gücü daraldı. Daha önce 5 ekmek alan bir vatandaş 2’ye, 3’e düşürdü. Esnaf sıkıntılı. Bir çuval un ocak ayında 100 liraydı, şimdi 190 lira oldu. Bir vatandaşa bakıyoruz bir kendimize bakıyoruz ve kime dert yanacağımızı bilmiyoruz. Girdi maliyetleri yükseliyor. Gönül ister ki ekmeğin vatandaşa 1 liraya satalım ama üretim maliyeti kurtarmıyor. İşyerimde işçi maaşı ödememek için çocuklarım ve yeğenlerimle çalışıyorum. Ancak bu şekilde geçimimi sağlayabiliyorum.”

"300-400 GRAM ALTIN SATIŞI MAZİDE KALDI"

Dağlıoğlu Mahallesi’nde kuyumculuk yapan Abdurrahman Eser ise satışların yok denecek kadar az olduğunu söyledi. Eser, “Eskiden evlenecek insanlar düğün için 200, 300, 400 gram altın alırdı. Artık mazide kaldı. İnsanlar 100 gram altını dahi alamaz hale geldi. 100 gram altın 50 bin liranın üzerinde. Gençler hem pandemi hem de ekonomik kriz nedeniyle çok büyük sıkıntı içerisinde” dedi.

"BU GİDİŞLE EVLENEMEYECEĞİZ"

Kuyumcu dükkanında altın fiyatlarını soran Kadir Çağın adlı genç de Şevkin’in, “Evlenecek misin, altın almaya mı geldin?” sorusuna, şu yanıtı verdi:

“Yok vekilim, nasıl evleneceğiz. Bu gidişle evlenemeyeceğiz. Ancak bakıyoruz, altın alacak durumumuz yok. 2006 yılında 16 yaşında bir çocuktum, tekstil işinde 600 lira maaş alırdım. 600 lira maaşla 28-29 gram altın alabiliyordum. Şimdi 2800 lira aylık maaş alıyorum. Ayda toplasam 5 gram altın alamam. Evlenmeye kalksam, kız tarafı 100-150 gram altın istese, yıllarca yemeden içmeden çalışmam gerekir. Ancak öyle durumu toparlayabilirim. Ekonomi bu şekilde giderse sanırım hiç evlenemeyeceğim."

"EVLERDE TENCERELER KAYNAMAZ OLDU"

Şevkin ise yaptığı açıklamada, Türkiye’de temel gıdadan giyime, kırtasiyeden mutfak malzemelerine, sebze-meyveden ziynet eşyalarına kadar artan fahiş fiyatların, hem esnafı hem de vatandaşı kara kara düşündürdüğünü söyledi.

Vatandaşların alım gücünün oldukça düştüğüne dikkati çeken Şevkin, şunları söyledi:

"Vatandaşlar ekonomik krizle adeta boğuşuyor. Evlerde tencereler kaynamaz oldu. Vatandaş da esnaf da çaresiz. Ne fırıncı ne de kuyumcu satış yapamıyor. Fırıncılarımız ve kuyumcularımız artan maliyetlerden şikayetçi. Hükümetin ekonomik politikaları iflas etmiş durumda. Saraydan ülkeyi yönetenler, vatandaşların yaşadığı sıkıntıyı görmüyor. Ülke iflasın eşiğine getirilmiş durumda."

Kaynak: anka