ALİ EKBER ŞEN

CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, tam kapanma sürecinde çiftçilerin ürünlerinin dalında kaldığını belirterek semt pazarlarının derhal açılmasını istedi.

HAYVANLARA GİDEN SEBZELERİ GÖSTERDİ

Gökçel, Mersin Sebze ve Meyve Hali'nde satılamadığı için hayvan yemi olarak at arabası ve araçlarla götürülen salatalık ve biberi görüntüleri paylaştı. Gökçel’in paylaştığı görüntülerde ürünlerin nereye götürüldüğünü sorduğu ve “Hayvanlara yem olarak götürüyoruz" yanıtı aldığı görülüyor.

“KAPANMA YANLIŞ DÖNEMDE”

Gökçel, açıklamasında tam kapanma kararının tüm sektörler için işlerin arttığı bahar döneminde alınmasının yanlış olduğunu da savundu, “İktidar kapanma yapılması gereken dönemde lebalep kongre yaptı. Şimdi tarımda hasat sezonunun başladığı zaman kapanma kararı alıyor” diye tepki gösterdi.

Çiftçilerin kredilerini ödeyemeyecek duruma geldiklerini söyleyen Gökçel, “Eğer semt pazarları açılmaz da ürünler elde kalırsa Ziraat Bankası’na olan borçlar ödenemez. Esnaftan sonra çiftçi de intihar etmeye başlar” ifadesini kullandı.

“ÇİFTÇİ ZARARDA, TÜKETİCİ GIDAYA ULAŞAMIYOR”

Kapanma kararı ile hasadı yapılan ürünlerde sıkıntılar yaşandığını belirten Gökçel, “Burada çiftçi zararına satarken tüketici sebzeyi meyveyi yüzde 200, yüzde 250 daha fazla fiyatla alıyor. Ekonominin dip yaptığı bu dönemde tüketicinin gıdaya ulaşması çok zor oldu” dedi.

Kış aylarında fiyatların yüksek olması üzerinden çiftçilerin hedef gösterildiğini hatırlatan Gökçel, görüştüğü biber üreticisinin sorununu şöyle aktardı:

“Şu an bizim bölgemizde rekoltenin yükseldiği ayları yaşıyoruz. Kış aylarında hasat yapamadığımız, fiyatların yüksek olduğu dönemde televizyonlar bizi hedef gösterip haber yaparken çiftçi bu ürünleri yetiştirmeye çalışıyordu. Şimdi hasadın tonaj olarak arttığı rekoltenin yükseldiği dönemde semt pazarlarının kapanması ürünleri dalında bırakacak noktaya getirdi. Ürüne ilaç kullanmayayım, gübre kullanmayayım, işçilik yapmayayım, gölge atmayayım deme şansı yok. Şu an dönüme 35, 40 bin liraya varan masraflar yapıldı, satışlar ise dönüme 20-25 bin lira civarında. Bizim masrafımızı çıkarmak için daha 15 bin liralık satış yapmamız lazım.”

Kaynak: anka