DAVUT GÜLEÇ

CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, zirai don nedeniyle zarar gören Yeşilhisarlı elma üreticileri ile buluştu. Üreticileri dinleyen Arık, “TARSİM (Tarım Sigortaları Havuzu) zararı karşılamamak için binbir dereden su getiriyor” dedi.

Arık; CHP Kayseri İl Başkanı Ümit Özer, CHP Yeşilhisar İlçe Başkanı Zafer Üçgül ile Yeşilhisar’ın Kuşçu ve Kovalı mahallelerinde elma üreticileriyle bir araya geldi.

“ÇİFTÇİ BORÇ SARMALINDA”

Elma üreticisi İbrahim Ceylan, çiftçinin borç sarmalı içinde olduğunu, TARSİM’in zararı karşılamaması durumunda üreticilerin tefecinin eline düşeceğini söyledi.

Çiftçinin mağduriyetinin giderilmesini isteyen Ceylan, ürünlerin çiçekten değil, kulptan soğuk aldığını gerekçesiyle TARSİM’in zararı karşılamadığını anlattı. Ceylan, “Üç bahçeye 23 bin lira sigorta borcum var. En az 20 bin lira da masraf yaptım. Ürünlerimizi don vurdu ama TARSİM çiçekten vurmamış, kulptan vurmuş diyerek, zararı karşılamıyor. Çiftçi olarak zaten borç sarmalı içindeyiz. Yüksek faizle ek kredi çekip, borcu borçla kapatmaya çalışıyoruz” dedi.  

“BU FERYAT DUYULMALI”

Tarım Bakanı ve Cumhurbaşkanı’nın üreticilerin bu feryadını duyması gerektiğini belirterek Arık da “Çiftçi ürününün zarar görmesine karşılık ürünlerini TARSİM’e sigorta yaptırıyor. Ama TARSİM üreticilerin zararını karşılamamak için binbir dereden su getiriyor. ‘Çiçekten don vursaydı karşılardım, kulptan vurmuş karşılamam’ diyenler diğer taraftan geçmediğimiz köprüye dolarla ödeme yapıyorlar. Çiçekten ya da kulptan vurmuş, sonuçta çiftçi zarar ediyor” diye konuştu.

Kaynak: anka