UĞUR İSTANBULLU 

CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, Yusufeli Barajı projesindeki yolların elektrik ve elektromekanik aksamları için yapılan ihalenin, Kamu İhale Kanunu’nun “olağanüstü koşul” şartına bağlı “kapalı ihale usulü” ile yapıldığını açıkladı. Bayraktutan, “Yusufeli’nde yapılan bu yöntem bütün mevzuatlara aykırı, hukuka aykırılık içeren bir fiili bir durum ortaya koymuştur” dedi.

CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan; Yusufeli Barajı projesi kapsamındaki bir ihalenin “pazarlık usulü” olarak bilinen, Kamu İhale Kanunu’nun 21. maddesinin fıkrasına dayanarak yapılmasına tepki gösterdi. Bayraktutan, şu açıklamayı yaptı:

“Yusufeli Barajı’nın yapım sırasındaki yolların elektrik ve elektromekanik aksamları konusunda 21/b kapsamında yeni bir ihale yapılmış bulunmaktadır. Kamuoyundan öğrenmiş bulunmaktayız. Bilindiği üzere 21/b, olağanüstü ihale düzenlemeleridir, olağanüstü koşullarda uygulanır. Ama ne yazık ki hükümet bu konuda, ihaledeki şeffaflığı ortadan kaldırmak, açıklığı ortadan kaldırmak anlamında 21-b'yi kendisine yeni bir ihale yöntemi olarak belirlemiştir.

Yusufeli’ndeki yapılan bu yöntem aslında normalde bütün mevzuata aykırı, hukuka aykırılık içeren bir fiili durum ortaya koymuştur. Bu nedenle bu fiili durumun parlamento gündemine getirilmesi anlamında bugün parlamentoya soru önergesi verdim. Önümüzdeki günlerde de buna ilişkin araştırma önergesini özellikle Yusufeli Barajı’nın yapımı sırasındaki ortaya çıkan ihale yöntemlerinin sübjektifliği konusundaki durumun kamuoyuna sergilenmesi açısından bir fiili durumu parlamento gündemine getireceğim ve tüm kamuoyuyla paylaşacağım bunu buradan duyurmak istiyorum."

 

Kaynak: anka