FERHAT AKGÜN

CHP Tekirdağ Milletvekili ve ziraat yüksek mühendisi Dr. İlhami Özcan Aygun, dünyanın en büyük iki ayçiçeği üreticisi Rusya ve Ukrayna’nın ham üründeki gümrük vergilerini yükseltmesinin Türkiye’ye olumsuz yansıyacağını bildirdi. Aygun, "Bu durum Türkiye’deki ihraç ayçiçeği işleyen fabrikaların kapılarına kilit vurulmasına neden olur" dedi. Çiftçi Murat Uysal ise “2021 yılı ayçiçeğini ekmeye çalışıyoruz. Ama 2020 yılında ekip biçtiğimiz, sattığımız ürünün desteğini hala alamadık” dedi.   

Ayçiçeği ekimi yapan çiftçileri ziyaret eden CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, ayçiçeği üretimi ve ithalatında yaşanabilecek sorunları değerlendirdi.

RUSYA VE UKRAYNA GÜMRÜK VERGİSİNİ YÜKSELTTİ

Ayçiçek yağında yaşanan fiyat artışının ardından, Türkiye’nin gümrük vergilerini aşağıya çekmesine karşılık Rusya ve Ukrayna’nın ham ayçiçeğin gümrük vergilerini yükselttiğini ifade eden Aygun, şunları söyledi:

“Ayçiçek üreticisi kimseye küsmemiş, toprakla ayçiçek tohumlarını buluşturuyor. Ülkeye kaynak yaratmak için mücadelesini sürdürüyor. Geçen döneme baktığımızda Rusya ve Ukrayna, bize en büyük ayçiçek ihracı yapan ülkeler. Rusya ve Ukrayna ayçiçeği ihracatında gümrük vergilerini yükselttiler. Ülkemizdeki yağ açığını çok iyi biliyor ve görüyor. Türkiye Cumhuriyeti Tarım Bakanlığı da onların işlerini kolaylaştırıyor. Bizler, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile gümrükleri aşağı indirdikçe, onlar da fiyatları yukarı çıkarttı. Fiyatları yükseltmek yetmedi, bir de gümrük vergileri koydular. Ekim ayından itibaren de bize ham ürünü satma yerine rafine edilmiş yağı satacaklar. Bu da bizim yağ fabrikalarına kilit vurulması anlamına geliyor. Üretimimiz yetmediği için, artık dışardan hazır rafine edilmiş yağları marketlerde göreceğiz. Rusya ve Ukrayna’daki yağ fabrikalarının ürünlerini marketlerdeki raflarda göreceğiz. Buna bir an önce dur demek için Tarım Bakanlığı’nın bir eylem planı ortaya koyması lazım.”

ÇİFTÇİ: “2020 DESTEĞİNİ HALA ALAMADIK”

Aygun, Türkiye’de en çok ekilen ikinci ürün olan ayçiçeğine de gübre ve mazot desteği verilmesi gerektiğini belirtirken, Süleymanpaşa ilçesinde ayçiçeği eken çiftçi Murat Uysal ise şunları söyledi:

“2021 yılı ayçiçeği ekim sezonu tüm hızıyla devam ediyor. Tarlaların hepsinde çiftçilerimiz var gücüyle çalışıyor. Üretimin durmaması için elinden geleni yapıyor, çiftçimiz. Fakat devletimiz çiftçimiz kadar bu işi umursamıyor sanırım. 2021 yılı ayçiçeğini ekmeye çalışıyoruz. Ama 2020 yılında ekip biçtiğimiz, sattığımız ürünün desteğini hala alamadık.

Gübre fiyatlarında yüzde 100'e varan bir artış oldu. İlaç fiyatları yüzde 100'ün üzerinde arttı, dolar kuruyla, Euro kuruyla geldiği için. Tüm maliyetler artıyor. Fakat çiftçinin sattığını ürünün bedeli, dünya piyasasına bir türlü entegre olamıyor. Bütün çiftçiler mustarip. Fakat hala, üretim durmaması için hayatın sürebilmesi için elinden geldiğince üretmeye devam ediyor. Üretmeye devam edeceğiz, inşallah evinde oturanlar çiftçinin kıymetini bilirler. En kısa zamanda hak ettiği yeri vereceklerine inanıyorum.”

 

 

 

Kaynak: anka