CEVAHİR TOPALOĞLU

CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz, “Türkiye’nin yaşamış olduğu bu sıkıntıları sadece esnaf, üreticiler, memurlar mı karşılayacak? Sesimizi yükseltmek zorundayız. Bugün itiraz etmezsek yarın daha büyük zamlarla karşı karşıya geleceğiz” dedi.

Çayeli'nde açıklama yapan Deniz, kısıtlamaların sona ermesiyle birlikte zamlarla karşı karşıya kalındığına dikkat çekti. CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz şöyle konuştu:

"Sadece elektriğe bir yılda yapılan toplam zam miktarı yüzde 22. Emekliler yüzde 16 alacaklı ama eksiye düşmüş şekilde, çay üreticileri ise çay paralarını almadan eksiye düşmüş durumda. Doğalgaza, LPG’ye zamlar artık katmerleşen zamlarla karşı karşıya kalacağımızı görüyoruz. Görüyoruz ki, sadece bunlara değil başka ürünlere de toplu zamlar yapılacak. Vatandaşlarımızın bu zamları karşılayacak gücü maalesef yok. Yapılan zammı karşılayabilmek istiyorsanız, yapılan zamdan daha yüksek bir ücret artışının gerçekleşmiş olması gerekir. Fakat uygulamada bunu göremiyoruz. En basit, çay üreticilerine yapılan zam yüzde 18, elektriğe yapılan toplam zam miktarı yüzde 22, daha yılın ilk 6 ayında çay üreticisi yüzde 4 zarar etmiş durumda.

“DAĞITIM ŞİRKETİNE İNDİRİM, VATANDAŞA ZAM”

Elektrik dağıtım şirketlerine devlet yüzde 18 indirim yaptı ama tüketiciye verilen elektriğe toplamda yüzde 22 zam yapıldı. Elektrik üreticisine daha ucuza elektrik satan fakat vatandaşa daha pahalıya elektrik satan bir sistemle karşı karşıyayız. Bu durum kaldırılabilir, sürdürülebilir bir olay değildir.

“SUSMAYACAĞIZ, ‘ZAMLARA HAYIR’ DİYECEĞİZ. HEPİMİZ YOKSULLAŞIYORUZ”

2002 yılında vatandaşların toplam kredi borçları 6 milyarken, şimdi 700 milyara kadar çıkmış. Artık çocuklarımıza bizden sonra bırakacak bir miras kalmamış, bizden sonra ödeyecekleri borç bırakıyoruz. Susmayacağız, ‘zamlara hayır’ diyeceğiz. Hepimiz yoksullaşıyoruz. Sadece sermaye sınıfına daha ucuz elektrik gidiyor, ama vatandaşlara; emeklilere, asgari ücretle geçinenlere, sigortalılara daha pahalı elektrik veriliyor. Giderek yoksullaştıran bir sistemle karşı karşıyayız.

“YÖNETİCİLER SORUNUMUZ OLMADIĞINI DÜŞÜNÜR, ZAM DEVAM EDER”

Türkiye’nin yaşamış olduğu bu sıkıntıları sadece esnaf, üreticiler, memurlar mı karşılayacak? Buna toplu bir şekilde itiraz ederek son verebiliriz. Sesimizi yükseltmek zorundayız. Eğer itiraz etmezsek bugün yüzde 15 olan zam üç ay sonra daha büyük ekonomik sıkıntılarla karşı karşıya kalmış olacağız. Vatandaşların yöneticilere ‘yanlış’ olduğunu söylemesi onların düzeltmesi için önemli bir fırsattır. Eğer vatandaşlar sesini çıkarmazsa yöneticiler, sorunumuz olmadığını düşünerek devam edecektir. Eğer sesimizi çıkarmazsak yaşanılanların doğru olduğunu kabul ettiğimizi düşünecekler. Bu zamlar geri alınmazsa halk kendi gücünü kullanma zorundadır yani itiraz hakkını kullanacaktır. Bu koşullar artık kabul edilecek durumda değildir. İstiyoruz ki vatandaşlarımız sorunlarını dile getirsin sonradan oluşacak sorunların önüne geçebilelim. Bugün itiraz etmezsek yarın daha büyük zamlarla karşı karşıya geleceğiz.”

 

Kaynak: anka