AHMET ÜNSAL

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal'ın “Gözlemlerimize göre 9 numara üzüme verilen 13 lira, üretici tarafından memnuniyetle karşılanmış. TMO fiyatı taban, referans, eşik fiyattır. Bunun altında üzümlerini kesinlikle satmasınlar" yönündeki açıklamasına tepki gösterdi. Başevirgen, “Üreticileri birlikte ziyaret edelim ve memnuniyetlerine ortak olalım” çağrısı yaptı.  

CHP'li Başevirgen, yaptığı yazılı açıklamada “TMO Genel Müdürü’nün memnun olduğunu söylediği üreticiler kimse, birlikte ziyaret edelim ve memnuniyetlerine ortak olalım, sevinçlerini paylaşalım. Fiyat açıklandığından beri Manisa'yı karış karış gezip üreticilerimize görüşüyoruz. Biz hiçbir üreticimizin açıklanan fiyattan memnun olduğunu görmedik. Gübreye gelen zam yüzde 150 iken üzüme verilen yüzde 4' lük zam hangi üreticiyi memnun eder? Fiyatı üretici mi belirliyor ki memnun olsun?” değerlendirmesini yaptı.

“ÜRETİCİ ÜZÜMÜNÜ 10-11 LİRADAN TÜCCARA SATMAK ZORUNDA KALDI”

“Taban fiyat çok geç açıklandı. Bu yüzden üreticilerimiz vadesi gelen borçları yüzünden üzümünü 13 liradan zaten satamadı” vurgusunu yapan Başevirgen, şu açıklamayı yaptı:

“TMO fiyat açıklayana kadar çoğu üretici üzümünü 10-11 liradan tüccara satmak zorunda kaldı. Şimdi Genel Müdür ‘13 liradan aşağı üzüm satmayın’ diyor. Sanki piyasayı kendileri değil de üretici belirliyor. Üreticinin böyle bir inisiyatifi olsa TMO, 13 lira fiyat açıklayabilir miydi? Genel Müdür de verdikleri fiyatın yetersiz olduğunu biliyor. Bu açıklamasıyla sözde, üreticiyi tüccardan ve komisyoncudan koruyor. Onları kamuoyu önünde uyararak bu seneki misyonunu da tamamlamış oluyor.”

"2 LİRA PRİM ŞART

TARİŞ’in üzüm alımını durdurduğuna dikkat çeken Başevirgen, şunları söyledi:

“Borcu olan üzüm üretici ne yapsın? TMO fiyat açıklayana kadar geçen sürede üretici üzümünü 10-11 liradan tüccara satmıştı zaten. TMO, fiyatı geç açıklayarak üreticinin üzümünü ucuza satmasına ve zarar etmesine neden oldu. Üretici 13 liranın üzerinde zaten satamayacak. Genel Müdür şimdi 13 liradan aşağı üzüm satmayın diyor.

Açıklanan fiyatlar üretim maliyetlerini karşılamıyor. Çiftçi aynı ürünü seneye de ekebilmek için yeterli sermayeye sahip değil. Fiyatın 2 doların altında olmaması talebimiz üretici için devamlılığın sağlanması nedeniyle önemliydi. Hepsi borç içinde. Girdi maliyetleri ikiye katlanmış durumda. Gübrenin, ilacın fiyat artışına yetişmek mümkün değil. Üretici bu hasatta elde edeceği gelir ile hem borç ödeyecek hem de önümüzdeki yıl için ekim masraflarını karşılayacaktı. Şimdi çoğu üretici seneye üzüm ekmeyi düşünmüyor.”

Geçen yıl 9 numaralı üzüme 12,5 lira taban fiyat verildiğini, bu sene sadece 50 kuruş farkla 13 lira olarak açıklanmasının çiftçiyi büyük hayal kırıklığına uğrattığını söyleyen Başevirgen, "Açıklanan bu fiyat, sadece üzümcüye verilen bir fiyat değildir, Manisa ekonomisine vurulan bir darbedir. Maliyet yükü altında ezilen çiftçiye üretmeyin demektir. En az 16,5 lira fiyat bekleyen üzüm üreticilerinin daha fazla mağdur olmaması için 2 lira destek primi verilmesi şart” dedi.

 

Kaynak: anka